"İstanbul Boğazı önümüzdeki hafta büyük bir felaket yaşayacak.
Yolcu gemisi ile petrol tankeri, Harem açıklarında çarpışacak!” Çevre Bakanlığı’nın 28-29 Eylül’de yapacağı tatbikatla muhtemel bir faciada yaşanabilecek eksiklikler tespit edilecek.
Kentsel dönüşüm ve 2-B projelerini raftan indiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Boğazların güvenliği için de harekete geçti. İstanbul ve Çanakkale boğazlarında muhtemel her türlü kirlilik ve felaket için tedbir alınıyor.
Öncelikli olarak boğazlarda petrol ve yolcu tankerlerinin çarpışması ihtimaline karşı dehşet senaryosu hazırlandı. 28-29 Eylül’de İstanbul’da yapılacak tatbikatta İstanbul Boğazı iki gün süreyle trafiğe kapatılacak. Senaryo kapsamında tatbikat yapılarak acil müdahale ekiplerinin performansı gözden geçirilecek. Acil bir durumda müdahale için en hızlı ve uygun karar verilerek zararın en aza indirilebilmesine çalışılacak. Felaketlerle mücadeleye karşı senaryolu dönemin başladığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, müdahalede bire bir görev alacak operasyon ve olay yeri koordinatörü eğitimlerinin tamamlandığını söyledi. İstanbul Boğazı’ndan her yıl 60 bin, Çanakkale’den ise 55 bin gemi geçiş yapıyor. Bu rakama, 500’e yakın kıyı tesisi de eklendiğinde Türkiye için gemi ve kıyı tesisi kaynaklı kirlenme riski büyük. Bu tehlikeyi göz önünde bulunduran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; Akdeniz, Karadeniz ve Marmara kıyılarında ‘kıyı tesisi risk değerlendirmesi ve acil müdahale planı’ hazırlaması gereken 223 tesis belirledi. Bu tesislere ait 200 acil müdahale planı onaylandı. Planlarla petrol ve diğer zararlı maddelerle oluşacak deniz kirlenmesine kısa sürede ve etkin müdahale için gerekli sayıda araç, ekipman, malzeme ve personel tespit edildi.