Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan sertifika töreninde konuşan Başkan Kadir Topbaş, "8500 yıllık geçmişi olan bir kentte yaşıyoruz. Kültürlerin tüm izlerini katmanlarıyla birlikte görmemiz mümkün" dedi.
Bir yol haritası olan İstanbul Tarihi Yarımada Yönetim Planı’nın hazırlanması sürecinde plana katkıda bulunan üniversiteler, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve kendi alanında uzman akademisyenlerin katıldığı sertifika töreninde planın hazırlanmasında emeği geçenlere Başkan Kadir Topbaş plaket verdi.
Çocukluğunun İstanbul’da geçtiğini ve henüz nüfusunun 1 milyonları bulmadığı bir İstanbul’u yaşadığını hatırlatan Başkan Topbaş, O mahalle aralarındaki komşuluk ilişkilerini, kültürünü İstanbulluluğu yaşayıp tat alanlardan birisi olarak ve bir meslektaşınız olarak buradayım” dedi.
İstanbul’u dünya ile yarışa sokarken sonraki nesillere bırakılması gereken önemli hizmetlerin olması gerektiğini kaydeden Başkan Topbaş, bu yarış sırasında kentte yer alan kültürel değerlerin de başka bir kenarda düşünmenin mümkün olmadığını ifade etti. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Bunu yüreğimizde hissetmek her zaman düşünmek durumundayız.
Bizler bu kenti dünya ile yarışa sokarken bırakmamız gereken önemli hizmetler var. Bu hizmetleri yaparken de bir önemli değer olan kültürel değerleri de bir kenarda düşünmek mümkün değil. Bunu yüreğimizde hissetmek her zaman düşünmek durumundayız. İstanbul’daki kültürel değerleri çok iyi kullanıp koruduğunuz takdirde bütün dünyanın dikkatini çeker hale gelir. Medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu kenti yeniden dünya gündemine getirebiliriz.”
Zaman içerisinde çok şeylerin kaybedildiğini ama buna rağmen çok geç kalınmış sayılmayacağının altını çizen Başkan Topbaş Atina ziyaretinde gördüklerini şöyle anlattı: “Atina’ya son ziyaretimde Akropal Müzesini gezdik. Betonarme kolonlar üzerinde çıplak heykeller var. 400 yıl Osmanlı burada yönetimdeydi. O kolonlara dokunmamış. Hatta o müzenin çevresinde yaşayanları vergiden muaf tutmuş. Arındırmış. Ayasofya’yı da camiye geçirdiğinde oradaki Cebrail tasvirinin yüzünü bugün yine ortaya çıkarabileceğimiz şekilde örtmüş. İşte biz böyle kültür ve ecdattan geliyoruz. Ama biz öyle hassas bir ecdadın geleneksel kültüre gösterdiği özeni devam ettirmediğimizi düşünüyorum.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kültürel değerleri koruma ve yaşatma adına ilgili birimlerle koordineli bir şekilde çalıştıklarını anlatan Başkan Topbaş konuşmasını şöyle tamamladı: “Sizlerin bizlere sunduğu öneriler yeni ufuklar yeni bakışlar ortaya koymaktadır. Bizim bu konudaki Tarih Çevre Müdürlüğümüz, KUDEP ve ilgili birimlerimiz paralel çalışarak kurumsal taassup gözetmeksizin her türlü teklife açık olduğumuzu burada açık ve net söyleyeyim. Beraberce değerlerimizi geleceğe taşımamız gerektiğine inanan birisi olarak söylüyorum.”