SALT, 13 Eylül'de "İstanbullaşmak" sergisini SALT Beyoğlu'nda izleyenleriyle buluşturdu.
Serginin temelini, çeşitli kültür kurumlarının yanı sıra, birçok kişisel ve özel arşivde yer alan yüzlerce bilginin toplandığı, interaktif bir veritabanı oluşturuyor.
Sergi açılışında projenin Program ve Araştırma Yöneticisi olan Meriç Öner, “İstanbullaşmak” sergisi hakkında bilgi verdi. Öner, “Kavramsal çerçevesi Pelin Derviş, Bülent Tanju ve Uğur Tanyeli tarafından 2008’de geliştirilen ‘İstanbullaşmak’ projesi kapsamında oluşturulan interaktif veritabanı, sergi için özel tasarlanan yeni bir arayüzle, ziyaretçilerin sergiyi izleme seçeneklerini belirlemesini sağlıyor. İstanbullaşmak veritabanını farklı boyutlarda, tek başına veya grup olarak izleme fırsatı sağlayan tasarım çözümleri, katılımcıların mekânsal deneyimini zenginleştirmeyi amaçlıyor,” dedi.
Evren Yantaç’ın tasarımı ve Hüseyin Kuşçu’nun yazılımıyla oluşturulan veritabanını database.becomingistanbul.org adresinde ziyaret edenlerin, sergiye gitmeden önce izlemek istedikleri rotayı belirleyebildiğini vurgulayan Öner, kurulumu Superpool ve Projects Projects iş birliğiyle yapılan sergide, 1999’dan 2011’e kadar üretilen sanatçı videoları, fotoğraf serileri, belgesel filmler, haber klipleri, karikatürler ve mimari projeler, 80 kavram altında gruplandığını belirtti. Bu kavramların işaret ettiği sorunsallar ise, sergide yer alan 400’ü aşkın bilgi vurgulanıyor. Bu çalışma ile İstanbul’un temsil biçimlerine biraz eleştirel gözle bakılarak, sergiden herkesin İstanbul hakkında farklı izlenimler elde etmesi amaçlanıyor.
Sergide yer alan kavramların İstanbul’da varolan söylemler olduğunu açıklayan Öner, bu kavramların aslında hayatımızda hep varolduğunu ve bu nedenle farkındalığı yaratarak kavramların birbirleriyle olan ilişkilerini göstermeye çalıştıklarını belirtti. Kavramlar, özellikle 1999 Depremi’nin etkilerini taşıyarak, günümüze dek kentte baskın olan söylemler ve alıntılardan oluşuyor.
“İstanbullaşmak” sergisi kapsamında aynı zamanda 2 tane daha etkinlik gerçekleşecek. Bunlar “Yapım Aşaması: Beyoğlu” ve “90” projeleri. Bir sergi ve etkinlikler dizisi olarak tasarlanan “Yapım Aşaması: Beyoğlu”, Beyoğlu’nda özellikle Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı ile beraberinde gerçekleştirilmesi planlanan kentsel dönüşüm projelerini, bir kentsel tasarım oyunu aracılığıyla tartışmaya açacak. Rotterdam merkezli Bureau Venhuizen ile iş birliği içinde hazırlanan oyunlar, konuyla ilgili kurum ve kişilerin yanı sıra karar ve üretim sürecine dahil olması önerilen farklı disiplinlerden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşecek. Atölye sonucu elde edilen projeler de SALT’da sergilenecek. “90” adını taşıyan proje kapsamında ise, katılımcılar, konuşma, gezi, sunum ve performanslardan oluşacak 90 etkinlikte, İstanbulla ilgili temel soruları cevaplamaya çalışacaklar. Bu etkinlikler hakkında detaylı bilgiye www.saltonline.org/tr adresinden ulaşılabilir.
“İstanbullaşmak” sergisinin 2012 yılında güncellemesi yapılacak. Bu zamana dek İstanbul üzerine araştırma yapan, üreten herkesin sergiye katkısı bekleniyor.
Sergi, 13 Eylül – 31 Aralık 2011 tarihleri arasında SALT Beyoğlu’nda izlenebilir. Sizin de İstanbul hakkında bir sorunuz varsa, SALT’a gidip, cevabını aramanızı öneririm…