ARKIMEET 2013'ün ilk günün son oturumu olan Pecha Kucha Night, Yaşar Adanalı, Ali Taptık, Ertuğ Uçar, Koray Çalışkan, Ömer Selçuk Baz ve Arman Akdoğan'ın keyifli sunumlarıyla gerçekleşti. Oturumun kapanışını ise CHP İstanbul Milletveki Şafak Pavey yaptı.
Japonca “fiskos” anlamına gelen Pecha Kucha, her bir slaytın 20 saniyede anlatılmaya çalışıldığı, toplam 400 saniyede 20 slaytlık bir sunum tekniği. Pecha Kucha etkinliği, slaytların hızla akmasıyla konuşmacıları zorlarken izleyicilere ise keyifli dakikalar yaşatıyor. ARKIMEET 2013’te yapılan Pecha Kucha Night etkinliği ByPass temasıyla Yaşar Adanalı, Ali Taptık, Ertuğ Uçar, Koray Çalışkan, Ömer Selçuk Baz ve Arman Akdoğan’ın keyifli sunumlarıyla gerçekleşti.
Pecha Kucha’nın ilk konuşmacısı hem sosyal medyada hem de Mutlu Kent ve Reclaim Istanbul bloglarındaki eleştirel yazılarıyla tanınan kent aktivisti Yaşar Adanalı oldu. Sunumuna, bypass temasının çok geniş bir kavram olduğunu söyleyerek giriş yapan Adanalı, temayı en iyi anlatan konuları sıraladı. Ulaşım ve kamusal mekan üzerinden yaptığı konuşmasında hem Haliç Kongre Merkezi’nin konumunu eleştirdi, hem de son zamanlarda Karaköy’deki otopark işgalindeki kamusal mekana dikkat çekti. Haliç Kongre Merkezi’nin kıyı alanındaki büyük bir bypass noktası olduğunu belirten Adanalı, kongre merkezini ulaşım sorunu ve toplumun kıyı ile ilişkisini koparan bir mekan olması bağlamında değerlendirdi. Sunumunu, “bir kamu spotuyla bitiriyoruz” diyerek sonlandıran Adanalı, kentteki tüm iktidar-sermaye ilişkilerini görünür kılan bir çalışma olarak öne çıkan Mülksüzleştirme Ağları projesinin takip edilmesi gerektiğini vurguladı.
Adanalı’dan sonra söz alan fotoğraf sanatçısı Ali Taptık sunumunda, Fatih Belediyesi tarafından bir park projesiyle yok edilmeye çalışılan tarihi Yedikule Bostanları’ndaki süreci aktardı. Kent içinde kalan yegane tarım alanı olan Yedikule Bostanları üzerine yapılması planlanan park projesini değerlendiren Taptık, park yapılmaya çalışılırken bostan alanının üstünün molozla örtülmeye çalışılmasının park projesine pek de uymadığını belirterek projede yer alan yapılaşmaya dikat çekti. Belediyenin bu girişimine karşılık bostanların tescil ettirilmesi için Anıtlar Kurulu’na yapılan başvurunun da sonuçsuz kaldığını söyleyen Taptık, Tarihi Yedikule Bostan Okulu gibi park projesini bypass edecek yeni çözümler geliştirilmeye çalıştıklarından bahsetti.
Taptık’tan sonra konuşmasına başlayan mimar Ertuğ Uçar, eğlenceli sunumuyla salondaki izleyicileri konuşması boyunca güldürdü. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olduğunu söyleyen Uçar, sunumunda bugüne kadar İstanbul için planlanan tüm çılgın projeleri, kent sorunlarını tiye alarak başkanlık vaadlerini açıkladı. 2. köprüye doladığı sarmaşıkla sürdürülebilir köprü projesinden, 3 havalimanı arasındaki ring uçak seferlerine kadar birçok çılgın projeyi Pecha Kucha’da seçmenlerine sunan Uçar, kinayeli sunumuyla izleyicilere keyifli dakikalar yaşattı.
Uçar’dan sonra söz alan gazeteci Koray Çalışkan, sunumunda Türkiye ve İstanbul’daki bypass süreçlerini aktararak temayı geniş bir çerçevede ele aldı. Turgut Özal’dan bu yana tüm müdahalelerin Türkiye için büyük bir bypass olduğunu söyleyen Çalışkan, Türkiye tarihi boyunca sorunların yanından dolaşıp gerçek çözüm yollarının bulunmadığından bahsetti. İstanbul’da kentsel sorunlara da değinen Çalışkan, ‘en süper bypass’ın Taksim projesi olduğunu söyledi. Çalışkan konuşmasını, “bypassın hayatı uzatmadığını önce bize doktorlar söyledi” sözleriyle sonlandırdı.
Çalışkan’dan sonra sunumuna başlayan mimar Arman Akdoğan, cami tipolojisi üzerine geliştirdiği provokatif cami projesini izleyicilerle paylaştı. İstanbul silüetinde dikkat çeken gökdelenlerin arasına sıkışmış bir cami fotoğrafından hareketle yola çıktığını söyleyen Akdoğan, nokta kuleler içinde, geleneksel cami tipolojisini tüm yönleriyle tersine çeviren projesiyle dikkat çekti. Akdoğan, gökdelenin üst katlarına sıkışmış, ters çevrilmiş kubbesiyle ilginç bir cami tasarımı ortaya çıkarırken provokatif cami projesiyle izleyiclerin ilgisini çekti.
Akdoğan’dan sonra söz alan mimar Ömer Selçuk Baz, sunumunda bypass terminolojisinin nasıl kullanıldığını inceledi. Bypass bir tıbbi terim olarak hayatımıza girse de kelime anlamı itibariyle devre dışı bırakma, köprüleme gibi anlamları da içerdiğini söyleyen Baz, bypass kelimesinin İstanbul’a yansıyan uygulamalarını ortaya koyarken, ironik bir şekilde kentteki birçok konuyu filmlerden yaptığı görsel alıntılarla aktardı. Baz, Truman Show filminde göğü yararak gerçek dünyaya adım atan kahramanı Gezi Parkı’nda ağaçların sökülmesi için giren kepçelerin önünde duran Sırrı Süreyya Önder’e, TOKİ dergisi kapağında yer alan bir imajı ise Inception filmi posterine benzetti. ARKIMEET 2023 teması için ise patinaj önerisini yapan Baz, bugün içinde bulunduğumuz düzlemin kendisinin bir patinaj olduğunu söyleyerek sunumunu sonlandırdı.
Pecha Kucha Night’ın kapanış konuşmacısı CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey oldu. Pecha Kucha konseptine gönderme yaparak “Meclis’te 2 senede 4 kez, sadece 300 saniye konuşabildim.” diyen Pavey, “Kendi Güzelliğinin Kurbanı İstanbul” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. İstanbul’a yapılan tüm müdahaleleri ağır yaralı birinin defalarca bıçaklanmasına benzeten Pavey, İstanbul’a gereken değerin gösterilmedeğinden yakındı. Tarih boyunca İstanbul’un tarih ve kültür başkenti olduğunu vurgulayan Pavey, bugün İstanbul’da içi boş bir hayranlıkla büyüyen neoislamcılığın hakim olduğunu söyledi. Konuşmasını “İstanbul’un artık bir çivi bile çakmaya dermanı kalmadı” diyerek sonlandıran Pavey, salonda bulunan mimarlara ise İstanbul’u insan ölçeğinden uzak mimarilere mahkum etmemeleri temennisinde bulundu.
4 yorum
Acaba etkinliklerin videoları da yayınlanacak mı? Kaçırdık, üzüldük zira..
Bu Pecha Kucha’da salonda olmak lazımdı. Videolar elbette her zaman olduğu gibi yayınlanacak ama izlemeliydiniz 🙂
Pek yakında yayında..:)
Sabahları henüz yüklendi mi diye giriyorum Arkiteraya