İstanbul Modern’in yeni müze binasında yenilikçi ve disiplinlerarası bir öğrenme mekânı olarak SO? Mimarlık ve Fikriyat tarafından tasarlanan Keşif Alanı, çocukları ve ailelerini sanatçıların dünyasında ilham dolu bir yolculuğa davet ediyor.
Alandaki ilk eğitim programı, Türkiye modern sanatının öncülerinden ve soyut sanatın ülkemizdeki ilk temsilcilerinden Fahrelnissa Zeid’den ilham alıyor. “Zeid’in Dünyasında” adlı program, sanatçının İstanbul Modern’in koleksiyon sergisindeki sanat çalışmalarından yola çıkıyor.
İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü’nün geliştirdiği Keşif Alanı “Zeid’in Dünyasında” eğitim programının mekânı, SO? Mimarlık ve Fikriyat tarafından tasarlandı. Beş farklı sanat uygulamasının yer aldığı programda çocuklar, ışığın renkle ilişkisini gözlemliyor, renk alanlarıyla kompozisyon oluşturuyor, biçimler üreterek bakış açıları geliştiriyor.
“Büyüteçlerle Portre” adlı uygulamada çocuklar, portre kavramını öğrenirken anlatımcılığı ön planda tutan bir çalışma yöntemini keşfediyor. “Çizgiler ve Renkler” uygulamasında soyut bir resim oluşturuyorlar. Çizgilerle alanlar yaratıp renklendirerek renklerin ilişkisini yorumluyorlar. “Işıkla Oyun”, ışığın renkle olan ilişkisine odaklanıyor. “Zamanın İzi” uygulamasında doğal formlardan yola çıkan çocuklar, kum üzerinde biçimler yapıyor. “Bakış Açısı” adlı son uygulama adımında ise, kuş bakışı bakarak ürettikleri kompozisyonu renk ve derinlik ilişkisiyle inceliyorlar.
Hafta içi eğitim kurumlarına yönelik ücretsiz olarak düzenlenen Keşif Alanı eğitim programı, çocuklara Fahrelnissa Zeid’i tanıtmayı ve onun sanatını yorumlamalarına aracı olacak sanatsal deneyimi kazandırmayı amaçlıyor. Program, katılımcılarını sanatçının hayal dünyasını tanıtan imgelerle oynamaya ve ilham kaynaklarını keşfetmeye çağırıyor. Duygularını tıpkı bir sanatçı gibi betimleyen çocuklar, yeni bakış açıları kazanıyor ve yaratıcılıklarını geliştiriyor.