Muhteşem tarihi yarımada manzaralı İstanbul Modern'in Turkcell iletişim ve teknoloji sponsorluğunu üstlendi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta net bir şekilde yıkılmayacağını açıkladığı İstanbul Modern Müzesi’ndeyiz. 7 yıldır büyük fedakârlıklarla İstanbul Modern’i dünyaya tanıtan Oya Eczacıbaşı, açıklamadan son derece mutlu. Henüz ortada olmayan Galataport Projesi’nin İstanbul Modern’in akıbetini nasıl etkileyeceği belli olmasa da Eczacıbaşı, Erdoğan’ın açık desteğinin önemli olduğunu söylüyor.
Muhteşem tarihi yarımada manzaralı İstanbul Modern’de bu akşamüstü buluşmasının nedeni ise Turkcell’in müzenin iletişim ve teknoloji sponsorluğunu üstlenmesi. Oya Eczacıbaşı’nın ev sahipliğinde Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ile küratör Levent Çalıkoğlu önce Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar sergisini gezdiriyor. Sergi Türkiye’de üretilen modern ve çağdaş sanatın başlangıç evresinden bugüne geçirdiği süreci anlatıyor.
Oya Eczacıbaşı, müzenin 7 yıl önce ziyaretçi gelir mi, eğitime ilgi olur mu gibi sorularla “karanlık bir tünelin” içinde açıldığını söylüyor. 2 bin ziyaretçi ile başlayan İstanbul Modern’in bugün ziyaretçi sayısının 600-650 bine ulaştığını ekliyor. Türkiye için yüksek bir rakam olsa da ABD’nin ünlü Metropolitan Müzesi’nin 4.5, Louvre’un 6 milyon ziyaretçisi olduğunu hatırlatarak “17 milyon nüfuslu İstanbul için bu ziyaretçi sayısı tabii ki az. Daha çok yolumuz var” diyor.
Müzeyi bu kaygılarla disiplinler arası bir biçimde dizayn ettiklerini ve sosyal aktivitelerle bir platform haline getirmeyi amaçladıklarını anlatıyor.
Eczacıbaşı, Turkcell’in desteğine çok önem veriyor. Müze olarak hedef kitleyi 18-25 yaş arası gençler olarak belirlediklerini söyleyen Eczacıbaşı, bugüne kadar 472 bin öğrenciye eğitim verdiklerini ekliyor.
35 milyon aboneye sahip Turkcell’le anlaşmanın hemen ardından “Müze perşembeleri ücretsizdir” SMS mesajı gönderdiklerini bunun da ciddi bir yansıması olduğunu dile getiriyor. “İki ay oldu. Perşembe günümüz 3 bin ziyaretçinin altına inmiyor” diyor.
Teknoloji ile çağdaş sanatın da iç içe olduğunu ekliyor ve “Çok iddialı değiliz tabii ki ama potansiyelimiz çok büyük” diye konuşuyor.
Ciliv ise sponsorluk nedenini şöyle açıklıyor:
“Sanat insanlık için çok önemli. Bizim işimiz teknoloji ama esas işimiz insan. Görevimiz ekonomik başarıdan çok topluma yararlı işler yapmak.”
Teknoloji kelimesinin kökeninin sanat bilimi olduğunu da söyleyen Ciliv, “Bu çalışmaları daha iyi tanıtmamız lazım. Genç sanatçılarımızı iyi tanıtmamız lazım. Türkiye’ye gelen turistler İstanbul Modern’i görmek için de gelsin. Bunun Türkiye’ye ekonomik olarak da değeri olacaktır” diyor.
Turkcell’in ne tür yenilikler getirdiğini ise Koray Öztürkler şöyle sıralıyor:
* İstanbul Modern mobil uygulaması ile sanatseverler müzeyle ilgili bilgilere her an her yerden akıllı telefonlardan ulaşabilecek.
* Sergiler, gösterimdeki filmler ve diğer etkinlikler hakkında detaylı bilgi alınabilecek.
* Yeniliklerden biri konuşan etiketler. Müzede sergilenen bazı eserlere yerleştirilecek plakalardaki etiketleri akıllı telefonları ile okutan sanatseverler o eserle ilgili bilgilere video ve metin olarak ulaşabilecek.
* Konuşan etiketler yakın alan iletişimi, QR Kod ve Microsoft Tag ile okutulabilecek. Böylece izleyen sanatçının ağzından eserin özelliklerini öğrenebilecek. Videolarda İngilizce altyazı seçeneği de var.
* Akıllı telefonu olmayanlar için de SMS ile bilgilendirme yapılacak.
İstanbul Modern’de gençlere ücretsiz perşembe günlerinin sponsoru Tepe Grubu. Aslında her gün bir etkinlik düzenlemek isteyen Oya Eczacıbaşı, yeni sponsorlar bekliyor.