İstanbul İl Özel İdaresi Cumhuriyet Tarihinden bugüne Vilayet Konağı olarak kullanılan İstanbul Valiliği Binasını restore ettiriyor.
İstanbul İl Özel İdaresi, İstanbul Valiliği’nin, devlet başkanlarını, yabancı iş adamlarını ve büyükelçileri ağırladığı Vilayet Konağı’nı (Bab-ı Âli) aslına uygun olarak restore ettiriyor. Röleve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri çizilen çalışma, bölge koruma kurulu onayı sonrası başlayacak.
Hazırlanan restorasyon raporuna göre binanın çatı sistemindeki hasarların giderilmesi planlanıyor. Özellikle kabul salonundaki orta göbekte doğrusal bir çatlama olduğu tespit edilen yapıda iyileştirme çalışmaları yapılacak. Bazı odalarda tavan süslemeleri ihya edilecek binanın, yerinde tespit yapılan mekânlarında kapı kanatları, pencereler gibi genel üslûba uymayan niteliksiz bazı parçalarının değiştirilmesi öngörülmektedir.
Osmanlı’nın ilk kamu binası olan ve 1924’ten bu yana Valililik Konağı olarak kullanılan yapı, bugüne kadar tam 23 valiye ev sahipliği yaptı. Vilayet Konağı, 1756 yılında Sultan III. Osman tarafından Bâb-ı Âli olarak kullanılmaya başlandı. O dönemde Bâb-ı Âli yani “Yüksek kapı”, “Yüce kapı” olarak kullanılan bina, altı kez yanma tehlikesi geçirdi.
Cumhuriyet’ten itibaren Vilayet Konağı olarak kullanılmaya başlanan ve yapı üzerindeki neoklasik bezemeler kaldırılarak yalın bir biçimde sıvanan Vilayet Konağı, 1980’lerin sonlarında ve 1997 yılında yeniden eski görünümüne kavuşturulmak üzere bir dizi restorasyondan geçirilmişti.