İstanbul Sarıyer’de bulunan 1,2 milyon metrekare yeşil alana sahip Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün bulunduğu alan halka açık “Bölge Parkı” yapılacak.
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne 2013 Yılı Faaliyet Raporu’nu sunan Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’da yeni bölge parkları ortaya çıkartma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Topbaş, “Daha bugün yaptığımız koordinasyon toplantısında Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün bulunduğu 1 milyon 200 bin metrekareye yakın alanın bir bölge parkı olması için projelendirme çalışması yapılmasını kararlaştırdık. Bu yeşil alan halka açılacak, imara değil. Hizmet birimleri dışında 3 boyutlu yapılar olmayacak. Halkın gelip istifade ettiği ve buluştuğu ciddi bir yeşil alan ortaya çıkacak. Bunun rantına baksanız, rakamlarla hesaplanamaz, paha biçilemez ölçekte. Yanında ormanlar olan bu arazinin kent bölge parkı olarak hizmete girmesini istiyoruz” diye konuştu.
Çırpıcı Çayırı’nda yaptıkları 500 bin metrekarelik kent parkının gelecekte Veliefendi Hipodromu’nun alanının da katılmasıyla 1 milyon metrekareye çıkacağını hatırlatan Kadir Topbaş, parkın bir bölümü tamamlandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu; “Meclis üyelerimizin özellikle görmesini tavsiye ediyorum. Bu kent parklarını çok önemsiyorum. Buralar halkın bir araya geldiği demokrasi alanlarıdır. İnsanlarımızın birbirini görerek kanıksadığı ve bu toplumun bireyleri olduğunu hissettirecek, bizi biz yapan değerleri hissettirecek alanlardır.”
Maltepe sahilinde de temalı olan, spor ve kültür alanında çok önemli aktiviteleri içerecek kano ve yelken yarışları dahi yapılabilecek çok önemli bir aktivite alanı yaptıklarını, Yenikapı sahilindeki dolgu alanı da aynı şekilde örnek bir yeşil alan olacağını hatırlatan Başkan Topbaş, “Yenikapı sahiline dolgu alanı yapmamızın en önemli nedenlerinden biri parkın altınındaki alanın bir bölümünde ileri biyolojik arıtma tesisi yapacak olmamızdır. 2,5 milyon insanın atıksularını ileri biyolojik şekilde arıtacak bu tesisin üstünde park, meydan ve aktivite alanları ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.
Topbaş, Maltepe’de yapacakları bir başka dev bölge parkının yanı sıra Kağıthane Cendere’de 1 milyon 660 bin metrekarelik devasa büyüklükte aktif bir yeşil alan ortaya çıkartacaklarını anlatarak, burada eskiden var olan bir tren hattını da aslına uygun olarak ihya edeceklerini söyledi.
Osmanlı Devleti döneminde Alibeyköy kömür ocağına çalışan trenin de güzergahının belirlendiğini, bu hattı yeniden ihya ederek orijinal şekliyle çalışır hale getireceklerini vurgulayan Topbaş, şunları kaydetti; “Orada nostaljik ve turistik bir tren hattı ortaya çıkartacağız. Hat orman içinden geçerken de bir hayvanat bahçesinden geçer gibi olsun istiyoruz. Bir şartla hayvanat bahçesine evet diyeceğiz; İnsanlar kafeste, hayvanlar serbest olacak. Hayvanları izleyecek olan insanların kabinli araçlarla gezdiği, hayvanların doğal ortamında dolaşabildiği doğal bir hayvanat bahçesi sistemini İstanbul’un bir model olarak ortaya koyması gerektiğini düşünüyorum.”
İstanbul Boğazı başta olmak üzere olta balıkçılığının yapıldığı sahillerde yayaların yürümesini zorlaştıran problemleri çözecek bir projeyi başlattıklarını da belirten Topbaş, en çok olta balıkçılığının yapıldığı sahillerde balık tutma ve yaya yürüyüş alanı yapacaklarını açıkladı.
Bunlardan bir tanesini Emirgan’da başlattıklarını ifade eden Topbaş, “Balık tutma alanı mevcut zeminden 30-40 santim daha düşük ve sahile doğru olacak. Balık tutanların oltaları kesinlikle yaya yürüyen vatandaşlarımızı rahatsız etmeyecek. Sabancı Müzesi’ne gelen araçların trafiği etkilememsi için yola İETT ve diğer otobüslere cepler yapacağız. Taksiciler de burayı kullanarak yolcu indirip bindirirken trafik akışını etkilemeyecek. Yürüyüş alanı da genişletilerek bisiklet yolu da yapacağız. Emirgan’da böyle bir çalışmayı başlatıyoruz. İstanbul Boğazı’nın diğer sahillerinde de benzeri çalışmalar yapacağız” diye konuştu.