BBC'nin haberine göre, aralarında İstanbul'un da bulunduğu on bir büyük kent su kıtlığı tehdidi altında.
(Fotoğraf: AFP)
Güney Afrika’nın Cape Town kenti, modern çağda içme suyu tükenen ilk büyük kent oldu. Ancak yayınlanan uzman raporlarına bakılır ise Cape Town’ın bu konuda tek bir örnek olarak kalacağını söylemek pek de mümkün değil.
Birleşmiş Milletler tarafından onaylı uzman araştırmalarına göre 2030 yılı itibarı ile dünyada su talebi, arzın yüzde kırkının üzerine çıkacak. Bu talep artışında iklim değişimi, insanların faaliyetleri ve nüfus artışının önemli rol oynadığı vurgulanıyor.
Dünya üzerinde bir milyarı aşkın kişi temiz içme suyuna ulaşamıyor ve 2,7 milyar kişi yılın en az bir ayında su sıkıntısı çekiyor. 2014’te dünyanın en büyük beş yüz kentinde yapılan araştırmada, bu kentlerin dörtte birinin Birleşmiş Milletler’in su stresi* olarak tanımladığı durumla karşı karşıya olduğu sonucu ortaya çıktı. Uzmanların su kıtlığı tehdidi altında olduğunu belirttiği on bir kent ise şu şekilde sıralanıyor: İstanbul, Sao Paulo, Bangalore, Pekin, Kahire, Cakarta, Moskova, Mexico City, Londra, Tokyo ve Miami.
Hükümetin resmi verilerine göre Türkiye, kişi başına düşen içme suyu miktarının 1.700 metreküpün altına indiği 2016 yılından bu yana teknik olarak su stresi yaşıyor.
Haberin tamamına buradan ulaşılabilir.
*Su stresi: yıllık içme suyunun kişi başına 1.700 metreküpün altına düştüğü duruma verilen ad.