İstanbul’daki Yenişehir Çalışmalarında Sona Gelindi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul'da kurulacak Yenişehir projesinde son aşamaya geldi.

Bakanlık, İstanbul’da, Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bakırköy, Başakşehir, Esenler, Eyüp ve Küçükçekmece sınırları içerisinde kurulacak Yenişehir Projesi’nin master planlarını tamamladı.

Projenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor. Proje, İstanbul’un doğal, tarihi ve kültürel özelliklerini ön plana çıkaracak. Rezerv alan olarak ayrılan bölgede, yaklaşık 800 bin konutta 2 milyon 400 bin kişi yaşayabilecek.

Projenin hayata geçirilmesiyle İstanbul’un nüfusu kalabalık bölgelerinde yoğunluk azalacak.

“Compact şehir” yaklaşımıyla planlanan Yenişehir’de, 4 bin 800 hektar sosyal donatı alanı, yaklaşık 5 bin hektar yeşil alan bulunacak. Projede, TEMAPARK, üniversiteler ve botanik parkların yanı sıra havaalanı etrafında 200-400 hektarlık fuar alanı yapılacak.

Enerji ihtiyacının yüzde 30’u geri dönüşümden

Yenişehir’in kurulacağı alandaki doğal su havzaları ve su kaynaklarının korunması için Bakanlık, Türkiye Elektrik İletim AŞ, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi, Devlet Su İşleri ile çalışmalarını sürdürüyor. Yenişehir’deki enerji ihtiyacının yüzde 30’u geri dönüşümle sağlanacak. Şehirde katı atıklardan enerji üretme istasyonları yer alacak. Bakanlık, ayrıca binalarda kullanılan suların yüzde 40’ının geri kazanılması için de sitemler oluşturacak.

Depreme karşı önlem

Deprem güvenliği açısından yeni şehrin belli merkezlerinde konut yapılabilecek. Konut yapımı için yeni şehirde yaklaşık 5 bin 500 hektarlık alan ayrıldı. Deprem güvenliği açısından 500 metre mesafede açık toplanma alanları bırakıldı. Bu alanlara, vatandaşların olası depremlerde kolay erişimi için de önlem alınacak. İstanbul’un ulaşımını da rahatlatacak şehir, toplu taşımanın ulaşım sistemindeki payını yüzde 50-60’lara çekecek. Yenişehir’de yaklaşık 200 kilometrelik raylı sistem hattı planlandı. Bunların bir kısmı metro, bir kısmı da tramvay olarak hizmet verecek. Bakanlık, toplu taşımanın planlamasını yaparken ise Seattle, Minneapolis ve Canberra gibi şehirlerden esinlendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın