Gezi protestoları ile birçok farklı hassasiyetin yanı sıra, şehir sakinlerinin kendi şehirlerine dair "katılım talebi"nin ve "hassasiyeti"nin altı çizildi.
Tüm bunlar yaşanırken, şehri demokratik ve katılımcı yollarla şekillendirme konularına kucak açan bir platform açıldı: “Nextistanbul“.
İlk olarak Almanya’nın Hamburg (www.nexthamburg.de) şehrinde başlatılan, sonrasında Almanya’nın birçok şehrinde ve Belgrad gibi Avrupa şehirlerinde de uygulanan bu yöntem, oldukça başarılı oldu ve katılım çekti.
Yeni hedef ise “İstanbul”.
Nextistanbul diyor ki;
“Belki her gün geçtiğimiz bir kavşağı değiştirmek,
ya da sürekli gittiğimiz bir kafeyi korumak istiyoruz…
Belki de İstanbul için çok daha çılgın projelerimiz, gelecek fikirlerimiz var.
Tepeden inme planlardan sıkıldık belki ve bir şeyler söylemek istiyoruz.
Ya da başkalarının ne düşündüğünü merak ediyoruz…
‘Kısacası İstanbul’u beraber şekillendirebilir miyiz?’ bunu sorguluyoruz.”
Bu noktadan hareketle, Nextistanbul kolay kullanılabilir ve demokratik bir ortam yaratmayı hedefliyor: interaktif bir platform.
Öncelikle, web sitesindeki harita üzerine “korunmak” veya “değiştirilmek” istenen noktalar, istenirse yorumlar ve görseller eklenerek, basitçe işleniyor. Diğer fikirlere yorum belirtmek veya beğenip beğenmemek de mümkün oluyor. Böylece haritadan çıkan güçlü fikirlerin, gerekli mercilere iletilmesi kolaylaşıyor. Bu da değişim sürecinin ilk adımı oluyor.
Aynı zamanda Facebook sayfası, tartışmalar ve bilgi paylaşımı için kullanılıyor ve online platform kadar, offline etkinlikler de süreci şekillendiriyor. Gelen öneriler doğrultusunda, sahada, ilgi uyandırıcı etkinlikler düzenleniyor ve orada bulunanların katılımı amaçlanıyor. Buluşmalar ve workshoplarda yüzyüze paylaşım devam ediyor.
Bu süreçler sonunda toplanan tüm fikirler, veri tabanı olarak da değer kazanıyor. Kitlesel kaynak (crowdsourced) yöntemiyle ortaya çıkan özgün harita ve dökumanlar, tepeden inme planlama anlayışına alternatif getirmeyi, katılımcı uygulamalara altlık yaratmayı amaçlıyor. Şehrin gelecek vizyonları, şehir sakinleri tarafından belirleniyor ve belgeleniyor.
Nextistanbul, bu deneye herkesi davet ediyor; http://www.nextistanbul.org/ sitesini ziyaret ederek fikirlerinizi paylaşmaya başlayabilirsiniz.