İstanbul'u derli toplu gezme fikri olanlara bir kolaylık, "İstanbul'un 100 Rotası". Bilindik mekânlarının yanı sıra saklı kalmış güzelliklerini de gün yüzüne çıkaran kitap, şehri keşfetmek isteyenler için güzel bir kaynak.
İstanbul, adım adım nasıl gezilir? Gezilmesi, görülmesi gereken onca yer varken. Hadi karar verdiniz diyelim, kültürünü özümseyerek gezmek hiç kolay değil. Hele bir de yabancıysanız işiniz daha zor. İstanbul’u keşfetmek isteyenlere bir kolaylık, “İstanbul’un 100 Rotası”. Kitap, kesinlikle bir rehber değil. Sadece, kentin hangi mekânlarının, nasıl gezileceğine dair bir teklif. Görülecek yerler üzerine bilgilerin verildiği, fotoğrafların yer aldığı derli toplu bir çalışma.
İstanbul’un 100 Rotası; gezilen, görülen ve unutulmayan 100 güzergâhı sunuyor. Kuşkusuz bu tarihin, kültürün ve doğal güzelliklerin ayak izlerini takip ederek İstanbul’u tanıdıktan sonra, her İstanbul âşığı gibi kendi ‘rota’nızı da çizmeniz mümkün. Ancak kılavuzluk edecek bir rehberin varlığı gerekli. Tabii, yolunuzu kaybetmeden İstanbul’u tanımak için bu rotalardan birine başlayıp kimi zaman da rota dışına çıkıp kaybolarak ve yeni yollar bularak İstanbul’u yaşamaktır marifet. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ, İstanbul’u etraflıca tanıtmak ve şehri geleceğe emanet bırakmak amacıyla İstanbul’un 100 rotasını keşfetmek isteyenlere sunuyor çalışmayı.
Boğaziçi’ni vapur turuyla keşfetmek, Beyoğlu ve Üsküdar’ı adım adım dolaşmak, Kapalıçarşı, Topkapı Sarayı’nın yanı sıra şehrin yeniliklerini, bilinmeyenlerini, saklı kalmış mekânlarını keşfetmek isteyenler için başvurulacak bir rehber.
POLONEZKÖY – Çay eşliğinde huzurlu bir gün
İstanbul çevresinde ‘Yakın İstanbul’ başlığı altında gezilebilecek yerler var. Anadolu yakasında; Şile, Riva, Ağva’nın yanı sıra Polonezköy de bu mekânlar arasında. Polonezköy, Beykoz’a bağlı bir köy. Karadeniz sahilden 20, Boğaz kıyılarından 15 kilometre uzakta yer alıyor. 1980’den sonra daha da gelişen Polonezköy’de; pansiyon, lokanta, çayevi işletmeleriyle huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.
Sultan Kayıkları – Osmanlı devrini yaşamak isteyenlere
Osmanlı döneminde saltanatın Eyüp’teki kılıç alayına gitmek için tahta çıkan sultanların kullandığı süslü ve zarif bir deniz aracıydı. Bugün, saltanat kayıklarının benzerleri turizm amaçlı kullanılıyor. Her biri 28 kişilik üç adet sultan kayığıyla devrin havasını yaşamak isteyenlere turlar düzenleniyor. Kayıkları, Boğaz ve Haliç turlarından oluşan programlar haricinde özel organizasyonlar için kiralamak da mümkün. İstanbul Beşiktaş’taki Deniz Müzesi’nde saltanat kayıklarından tarihî örnekler sergileniyor.
Fener – Haliç rotasının en önemli duraklarından
Rum Patrikhanesi’nin bulunduğu Fener, Bizans döneminden beri Rumların yoğun olduğu bir semt. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Fener’de oturan, iyi eğitim görmüş ve birkaç dil bilen Rumların önemli bir bölümü tercüman ya da diplomat olarak üst düzey devlet görevlerinde bulundular. Fener’de Fener Rum Erkek Lisesi, Kadın Eserleri Müzesi ve Aya Yorgi Metokion Kilisesi yer alıyor.