Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni Yapı Denetim Yasası taslağında askeri alanlar belediyelere devroluyor. Peki belediyeler bu alanlar ile ne yapacak? Bugüne kadar işlevini yitirmiş alanları nasıl dönüştürdüler?
Bu konuyu tartışmaya açmak isteyen Superpool, Memed Erdener ve Korhan Gümüş internet üzerinde bir tartışma platformu oluşturdular. Siz de İstanbul’daki askeri bölgelerin dönüşümü için öneriler oluşturarak bunları https://apps.facebook.com/wedecide/istanbul2030 adresinden internet ortamında paylaşabilirsiniz.
Korhan Gümüş’ün bu konu üzerine yazdıkları ve aşağıdaki video görüşlerini paylaşmak isteyenler için yol gösterici olabilir.
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yeni Yapı Denetim Yasası taslağında -nasıl olduysa- askeri alanların belediyelere devri yer alıyor. Peki belediyeler bu alanlar ile ne yapacak? Bugüne kadar işlevini yitirmiş alanları nasıl dönüştürdüler? Gaz fabrikaları, mezbaha, feshane, İETT Garajı… Bunlar yönetilebiliyor mu?
Askeri alanaları kente kazandırmak için işlev vermek, proje hazırlamak yetmiyor. Misyon odaklı, kendi kendisini yönetebilen, farklı enerjileri harekete geçirebilen bir kurumsallaşmanın gerçekleştirilmesi lazım. Ama bugünkü merkeziyetçi bürokratik yönetim modeli ile bu çok zor. Bu nedenle akıllara gelen yalnızca özelleştirme. Oysa belediyelerin uzmanlık kurumları ile işbirliği yapmayı öğrenmeleri, katılıma açık süreçleri ve yönetimleri tasarlayabilmeleri lazım.
Şimdi beraberce oturup elimizdeki sistem nasıl dönüştürülebilir, bunun üzerinde kafa yormanın zamanı geldi.”
Hayalgucu iktidara! from Superpool on Vimeo.
5 yorum
Her yeri betonlaştırmaya devam. Bir oralar vardı yeşil kalan, onlarda betonlaşsın!
Facebook’uma tecavüz etmek isteyen uygulamalara izin vermediğim için göremedim ama Derya’ya katılıyorum. Askeri alanların tümü park olsun.
Düşünsenize bunu yapacak ve İstanbul’a cumhuriyet hatta belki Osmanlı tarihinin de en büyük parklarınız kazandırabilecek yönetici nasıl anılır.
Evet, tüm askeri alanlar park olsun. Çok zor değil bunu düşünmek, dillendirme ve hayata geçirmek. Hele de bu hükümet ve Başbakan için.
Bu alanlar sehrin merkezinde beton yığını icinde ki vaha gibiler, her gün egitim söylemleri atış sesleri ve komutların dededen toruna yani bir sonraki nesile miras kaldığı semt icerisinde ki bu alanların günah çıkarma zamanı gelmiştir.
Ancak belediyelerin de günaha girmemeleri icin buraları çok iyi değerlendirmesi ve yeşil olarak koruması en uygun davranış olacaktır. Yeşil dahi planlansa bir proje dahilinde yapilmasi ve onaylanması daha sonra tescillenmesi gerekir ki belediyelerin de burada ne yapacaklarını gördukten sonra kullanmaya izin vermeli.
Ne güzel yazmışsınız Azmi Bey: Evet bu alanlar günah çıkarsın, bunu da çocuk sesleri, spor bağırtıları, piknik gürültüsüyle yapsın 🙂
Asker’den Devlet Alsın, Devlet’ten de Dubaililer alır… Gökdeleni diker merak etmeyin… Gökdeleni de bu beyler yapar.