Evleri yıkılan Ataşehir Emek Evler Mahallesi halkı forumda bir araya geldi.
İstanbul’un diğer mahallelerinde devam eden kentsel dönüşüm ve 2B mağduru halkla bir araya gelen Emekevler mahallesi halkı, 200 mahallede süren mücadeleyi tek platform etrafında birleştirmek istiyor.
Mayıs’ta Yaşam Kooperatifinin çağrısı ile önceki gün Emek Evler mahallesi girişinde bulunan parkta Okmeydan, 1 Mayıs mahallesi, Site ve Esenevler, Yeniköy Derbent, Adem Yavuz, Gülsuyu, Gülensu, Aydos, Başıbüyük mahallelerinde gelen 500’e yakın emekçi bir araya geldi. Foruma Çağdaş Hukukçular Derneği, Barınma Hakkı Meclisi, Şehir Planlayıcıları ve mühendisler de katıldı.
Foruma Emek Evler mahallesinde evleri başına yıkılan 600 konutun hak sahipleri kadın ve çocuklarıyla katıldı. Forum öncesinde polisin parkın yapılacağı alanı kuşatması ve kimlik kontrolü yapması dikkat çekti.
Forumda ilk sözü alan Şaban Kiraz, mahallenin 1979 yılında kurulduğunu ve ellerinde tapu tahsis belgelerinin olduğunu ifade ederek, “Şimdi utanmadan Ataşehir Belediyesi, ‘Buradaki arsalar bana ait’ diyor. Biz arsalara tedbir kararı koyuyoruz, fakat inşaat devam ediyor. Çok kirli ilişkiler var. Şimdi birleşme zamanı. İstanbul’da 200 mahalle olarak tek çatıda birleşmeliyiz. Yerel seçimler yaklaşıyor. Bizi sokağa atan partilerden sandıkta iyi bir hesap soralım” dedi.
Hak sahiplerinden Ahmet Çizmeci CHP ve AKP’nin ortak hareket ettiğini belirterek, “Sabahın köründe TOMA’lar eşliğinde evlerimiz başımıza yıkıldı. Sırf bundan dolayı biz AKP’ye gönül vermiş insanlar olarak AKP’den istifa edeceğiz” diye konuştu.
Uykudayken evlerinin başlarına yıkıldığını anlatan Halil Gürbüz de, “Ben bundan böyle hiçbir partiye oy vermeyeceğim. Sosyal demokratlar böyleyse, ben o sosyal demokratlardan değilim. 17 senelik emeğimi hiçe sayanlar sosyal demokrat da olamaz, insan da olamaz” dedi.
Kaya Yavuz da, çalışarak 1000 lira ücret aldığını ve evleri yıkıldıktan sonra da 600 liraya kiralık ev bulduğunu anlatı.
47 yıllık bir hayalinin yok edildiğini anlatarak sözlerine başlayan Alahattin Sözbir, “11 yaşında mahalleye geldim. Çocukluğum burada geçti, fakat bir sabah evimizi başımıza yıktılar. Sözbir, “Bizim geleceğimizi çalanlar, çocuklarımızın geleceğini çalanlardan hesap soralım. Emek Evler Platformu artık şart” dedi.
Konuşma ve önerilerin ardından alınan kararlar deklere edilerek, forumların sürdürülmesi kararlaştırıldı.
Forumda Site ve Esenevler Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği adına konuşan Orhan Sarıbal, dernekleşmenin yararlarını anlatarak, ortak hareket etmenin önemine vurgu yaptı.
Yeşilköy Derbent forumu adına konuşan Haluk Ağabeyoğlu, yoksuldan alıp zengine vermek devrinin AKP’ye ait bir politika haline geldiğini, rayiç bedellerinin AKP zamanında 4 kat arttırıldığını söyledi.
Şehir Planlayıcıları adına söz alan mühendis Gürkan Akgün, Gezi direnişi olmasaydı, bölgeye çoktan AVM yapılacağını ifade ederek, “Aynı biçimde Dikmenliler de mücadele etmeseydi, Dikmen de Melih Gökçek’in dediği olmuştu. Büyük arazi şirketleri rant alanları açıyor. Bu rant alanları için biz kurban seçiliyoruz. Peşkeşin adı, modern olarak kentsel dönüşüm oldu. Büyük arazi şirketlerinin yağmasına karşı barınma hakkı için mücadeleyi ortaklaştırmaktan başka yolumuz yok” dedi.
Çağdaş Hukukçular Derneği adına söz alan Merve Çakmakçı da, salt hukuksal mücadeleyle bir hakkın alınamayacağını, mücadele olmadan hukuksal mücadelenin tek başına işe yaramadığını söyledi.
– Emek Evler Platformunun kurulması ve formunun sürekli hale gelmesi.
– 200 mahallede dayanışma komitelerinin kurulması. Daha sonra dayanışma komitelerinin temsilcilerinden oluşan bir merkezi komitenin kurulması.
– Mücadelenin süreklileştirilmesi için çadırların kurularak birlik ve beraberliğin sağlanması.
– Hukuksal mücadelenin ferdi değil, tek merkezden yürütülmesi.
– Tüm forum bileşenleriyle irtibatların sağlanması.
– Emek Evlerde de bir kentsel dönüşüm derneğinin kurulması.
– Sokağa atılan hak mağdurları ile dayanışmanın arttırılması.
– CHP ve AKP’den toplu istifaların gerçekleştirilmesi ve bunun kamuoyuna sunulması.
– İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ataşehir Belediyesinin işbirliğinin teşhir edilmesi.
– TMMOB ve Şehir Planlayıcılarıyla daha yakın ilişkilerin sağlanması.