"Yaya Durağı – Parklet" uygulamasının ülkemizdeki en güncel örneklerinden biri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi.
‘Parklet’ veya Türkçe kaynaklarda ifade edilen şekliyle ‘Yaya Durağı’, ‘REBAR’ isimli disiplinlerarası bir sanat ve tasarım stüdyosu tarafından ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin San Francisco şehrinde inşa ediliyor. REBAR tarafından 2005 yılında başlatılan ‘Park(ing) Day’ (Park Günü) projesinin bir ürünü olarak ortaya çıkan uygulama, park yerlerinin yeniden tasarlanarak geçici bir sanat ve aktivite alanına dönüşmesine imkan tanıyor. İlerleyen zamanlarda küresel bir hareket dönüşen ‘Park(ing) Day’ ile birlikte dünyanın pek çok şehrinde birbirinden farklı ‘Parklet’ uygulamaları da görülmeye başlanıyor.
Özgün kamusal alanlar, daha yürünebilir sokaklar ve daha güvenli mekanlar yaratmak adına etkili bir araç olarak kullanılan ‘Yaya Durağı – Parklet’ uygulamasının ülkemizdeki en güncel örneklerinden biri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi. İstanbul’un ‘ilk yaya durağı’ olduğu ifade edilen uygulama, WRI Türkiye işbirliği ile ‘Sağlıklı Şehirler Ortaklığı’nın (Partnership for Health Cities) desteği ile gerçekleştirildi. Yaya durağının üretimi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketlerinden biri olan İSTON ve Avrupa Yakası Yol Bakım ve Onarım Şube Müdürlüğü tarafından yapıldı.
“Yaya Durağı – Parklet” projesi ile yayaların yol güvenliğini artırmak, kısa mesafeli yolculuklarda yürümeyi teşvik etmek, yayalar tarafından etkin ve verimli kullanılabilecek kaldırımlar ve küçük kamusal alanlar yaratmak amaçlanıyor. Bu amaç doğrultusunda üretilen İstanbul’un ilk yaya durağının kent mekanına olan entegrasyonu Şişli ilçesi Halaskargazi Caddesi üzerinde görülerek deneyimlenebilir.