İstanbul’un suç haritası çıkarıldı

İstanbul'un suç haritası çıkarıldı, polis suçla mücadelede önemli bir avantaj elde etti.

6 aydır kullanılan suç haritaları şimdiden sonuç vermeye başladı. Suç oranlarında düşüş var.

Megakent’in her mahalllesi sokağı mercek altına alındı, röntgeni çekildi. Ortaya çıkarılan suç haritası, İstanbul Emniyeti’nin suçla mücadelesine rehber oldu. Bölgelere göre suç istatistikleri izlenerek alınan önlemler, sonuç veriyor.

2010 yılında 256 kişi cinayete kurban gitti, 2011’de bu rakam 242’ye düştü. 4772 araç çalınan kentte, 2011 yılında çalınan araç sayısı 4139’da kaldı. 2010’da 21 bin 989 otodan hırsızlık olayı yaşanırken, bu rakam 2011’de 20 bin 500’e geriledi. Yankesicilik suçunda da önemli düşüş oldu. 2010’da 6556 yankesicilik olayı yaşanırken, 2010’da bu rakam 4622’ye indi.

Rakamlar, İstanbul’da, genel suç oranlarında bir düşüş sürecine girildiğini ortaya koyuyor. Peki, polis bu sonucu nasıl elde ediyor?

İstanbul Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Suç Analiz Bürosu, kentin suç profilini yansıtan bu istatistikleri, artık suç haritaları üzerinden an be an takip edebiliyor. Bu görevi üstlenen genç ekip, 6 aydır suç haritaları üzerinde çalışıyor. Sürekli güncellenen haritalarda, ilçe ilçe, mahalle mahalle, sokak sokak, hangi suçun ne oranda işlendiği görülebiliyor.

Örneğin, bu “izoipsler”, İstanbul’un bir ilçesinde, hırsızlığın en çok nerelerde, hangi sokaklarda yoğunlaştığını gösteriyor.

Elde edilen veriler, Önleyici Hizmetler ve Güvenlik Timleri şubelerine, destek amaçlı gönderiliyor.

Harita sistemi henüz yeni bir uygulama olsa da, bazı ilçelerde suç oranlarının şimdiden düşüşe geçmesi, umut verici olarak değerlendiriliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın