Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, olası İstanbul depremi için alınan önlemlerle ilgili soru önergesini yanıtladı.
Böylelikle bir kez daha, olası İstanbul depremi için aslında hiçbir önlem alınmadığı ortaya çıktı.
CHP’li Erdoğan Toprak’ın olası İstanbul depremi ile ilgili önlem çalışmaları hakkında verdiği soru önergesini, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yanıtladı. Güçlendirme çalışmaları kapsamına alınan hastane, okul, yurt vb binaların sayısına bakıldığında ise, alınan önlemlerin ne kadar yetersiz olduğu görülüyor.
Deprem hazırlıkları 100 okuldan yalnızca 20’sini kapsıyor
Bakan Bayraktar’ın açıklamalarına göre okul binalarının olası depreme hazırlanması kapsamında yapılan çalışmalar şöyle:
“932 okulumuz güçlendirme fizibilite çalışması kapsamına alındı. 84 okul güçlendirildi, 175 okul binası yıkılarak yeniden yapıldı. İSMEP Projesi kapsamında da 315 okul güçlendirildi ve 37 okul binası yıkılarak yeniden yapıldı. 8 okulun yapım çalışması devam ediyor. Güçlendirilmesi ekonomik bulunmayan okulların yıkılıp yeniden yapılması için 136 proje hazırlandı.”
Açıklamaya göre 212 okul binası yıkılarak yeniden yapılırken, 399 okul binası da güçlendirildi. Yeni yapılan ve güçlendirilen okul binalarının depreme ne kadar dayanıklı olduğu sorusu bir yana, yalnızca rakamlar bile çalışmaların yetersizliğini ortaya koyuyor. Zira İstanbul’da, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün verilerine göre 2000 devlet okulu, 1000 özel okul olmak üzere toplam 3000 okul binası var. Topbaş ise senelerdir kentin başında.
219 hastaneden 48’i güçlendirildi
Bakan’ın açıklamalarına göre “48 hastane ve poliklinikte güçlendirme fizibilite çalışmaları tamamlandı.” İstanbul’daki hastane sayısı ise İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün 2010 verilerine göre 219.
Güçlendirme çalışmalarının devam ettiği hastane ve poliklinikler ise şöyle:
“Yıkılmasına karar verilen Koşuyolu Kalp Ve Damar Eğitim ve Araştırma Hastanesi yerine yapılması planlanan Koşuyolu Pediatrik Hastanesi’nin ihalesi sonuçlandı. Zeytinburnu Hıfzıssıhha Enstitüsü, Bayrampaşa Topçular Semt Polikliniği, Şile Devlet Hastanesi, Bayrampaşa Sağmalcılar Devlet Hastanesi, Sait Çiftçi ve Sultanahmet Semt polikliniklerinin ise güçlendirme çalışmaları devam ediyor.”
Yurt ve sosyal hizmet binalarında da çalışmalar yetersiz
İstanbul’da kamuya ait 48 sosyal hizmet binası bulunurken, özel huzurevi sayısı 100’e, özel kreş sayısı ise 400’e yaklaşıyor. Oysa büyük bir yıkıma neden olacak olası İstanbul depremi için yalnızca 7 sosyal hizmet binası güçlendirildi.
Yurtlardaki çalışmalar da yetersiz. Özellikle söz konusu yurtlarda binlerce üniversite öğrencisinin kaldığı düşünülürse durumun vahameti artıyor. Şöyle ki, İstanbul’da, yalnızca Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtların sayısı 23. Oysa güçlendirme çalışmalarının tamamlandığı yurt sayısı 5!
Tarihi eserlerde güçlendirme çalışması başlamamış!
Bakan Erdoğan Bayraktar’ın, soru önergesine verdiği yanıt, güçlendirme çalışmalarının tarihi eserlere ulaşmadığını ortaya koydu. Açıklamaya göre tarihi eserler için yalnızca performans değerlendirmesi yapıldı. Topkapı Sarayı 4’üncü Avlu, Mecidiye Köşkü, Arkeoloji Müzesi Ek ve Klasik Bina ve Ayasofya Müzesi Müdürlüğü ve Aya İrini için güçlendirme projeleri hazırlanması çalışmalarına hız verildi.
Köprü ve viyadüklere ilişkin bilgiler ise şöyle: “Boğaziçi Köprüsü ve yaklaşım viyadükleri, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Eski Haliç ve Yeni Haliç köp-rüleri, Yeni Haliç Köprüsü Yaklaşım Viyadükleri, Ortaköy Viyadüğü, Japon Uluslararası İşbirliği Bankası’ndan (JBIC) sağlanan krediyle güçlendirildi. Mecidiyeköy Viyadüğü’ndeki çalışma devam ediyor. Çevre yolları, yan ve bağlantı yollar üzerindeki köprü ve viyadükler, güçlendiriliyor.”