Tayfun Kahraman kaleme aldığı "İstisna Mekân: Hukukun Eşiğindeki Kent" kitabında, Carl Schmitt ve Giorgio Agamben'in tanımları ile kenti istisnalar üzerinden anlamaya çalışıyor ve istisna mekânı kavramsallaştırarak kent çalışmalarında kullanılabilecek yeni bir kavram şemasını ortaya koyuyor.
Egemen olağanüstü hale karar verendir. Siyasal alanı işgal eden egemen, karar alma yetkisi ile bir yandan hukuka dayanırken bir yandan da olağanüstü hâl tanımı ile onu askıya alabilmekte ve istisnayı da hukukun içine çekebilmektedir. Sonuçta istisna kural haline gelmekte ve istisna hükümler üzerinden istisna mekân biçimlenmektedir.
İstisna Mekân: Hukukun Eşiğindeki Kent, uzun yıllar TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Merkez ve İstanbul Şubesi yönetim kurulu üyeliği ve İstanbul Şubesi yönetim kurulu başkanlığı görevlerini yürüten, Planlama Dergisi’nin editörlüğünü yapan ve 2014 yılından beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyesi olan Tayfun Kahraman’ın ilk kitabı.
Kahraman, çalışmasında Carl Schmitt ve Giorgio Agamben’in tanımları ile kenti istisnalar üzerinden anlamaya çalışıyor ve istisna mekânı kavramsallaştırarak kent çalışmalarında kullanılabilecek yeni bir kavram şemasını ortaya koyuyor.
Otoriterliğin olanca şiddetiyle hayatlarımızı etkilediği, devletin her alanda kamu yararını değil sermayeyi gözettiği bu dönemde elinizdeki kitap felsefe, hukuk ve sosyoloji disiplinlerinden yararlanarak kapsamlı bir kent okuması sunuyor.
İstisna Mekân: Hukukun Eşiğindeki Kent kitabının kent çalışması yapanlarla birlikte kent savunucularının ve kent meraklılarının ilgisini çekeceğini umuyor ve Tekin Yayınevi olarak bu orijinal çalışmayı yayımlamanın kıvancını yaşıyoruz.