İsviçreli mimarlık ofisi Conen Sigl, Zürih yakınlarındaki eski bir bitki fidanlığı arazisini canlı bir kooperatif konut projesine dönüştürdü.
Bir zamanlar sanayi ve ticaret bölgesi olan ancak konut kullanımı için yeniden düzenlenmiş bir alanda yer alan proje, tarihi ilhamı modern ekolojik tasarımla harmanlayarak sakinler arasında ve daha geniş bir çevreyle güçlü bir bağlantı duygusunu teşvik etmeyi amaçlıyor.
Üç bina hacmi ortak bir avluyu çevrelemiş. Yapı topluluğu dört katlı bir ana bina, açılı üç katlı bir kanat binası ve daha belirgin dokuz katlı bir ana binadan oluşuyor. Ana bina, avluya net bir giriş noktası oluşturmak ve mahalleye açıklığını arttırmak için planda hafifçe döndürülmüş.
Alanın tarihinden ve önceki yapılarından esinlenen mimari, sadeliği ve sağlamlığı yansıtacak şekilde tasarlanmış. Ofis ayrıca biyoçeşitliliği artırıp sürdürülebilir kentsel yaşamı teşvik ederek, projeyi yakınlardaki bir doğa rezervini de içine alan yerel ekosistemin aktif bir parçası haline getirmeye çalışmış.
Kanattaki binanın düz çatısı, mahalle etkinlikleri için bir sosyal merkez ve kentsel bahçecilik için bir dış alan olarak tasarlanan yarı kamusal bir şekilde planlanmış. Toplum katılımını teşvik etmek için çatıya avludan halka açık bir merdivenle erişim sağlanmış.
Terasın üstündeki açık pergola yapısının hem mimari bir vurgu hem de işlevsel bir unsur olarak üst katlarla zemin aktiviteleri arasında yeniden bağlantı kurması düşünülmüş. Bina, sakinlerine gürültü koruması sağlamak için üçüncü katında ses geçirmez camlarla kaplanmış.
Zemin kat tasarımı sayesinde kamusal ve ortak alanlar ile özel alanlar dengelenmiş. Ticari ve toplumsal alanlar binanın kuzey ve güney uçlarına yerleştirilmiş.
Avlu içinde seradan esinlenen bir pergola yapısıyla projenin güçlü ve sade estetiği öne çıkarılmış. Buradaki balkonlar, bina üzerinde dantel gibi görünen ve tenteler ile kaplamalar için destek sağlayan hassas bir çelik yapıya sahip şekilde tasarlanmış.
Batıdaki yaya yolu boyunca uzanan topluluk bahçelerinden oluşan bir şerit, konut sakinlerine bitki yetiştirme ve dinlenme için bir sığınak sunarak projenin ortak alan vurgusunu güçlendirmiş.
Westhof Dübendorf’un tasarımı, malzeme seçimi ve ekolojik özellikleriyle alanın bahçecilik geçmişine sadık kalınmış.
Geniş formatlı oluklu panellerle kaplanan dış cepheye karmaşık bir doku kazandırılarak dinamik bir ışık ve gölge etkileşimi yaratılmış.
Cephe panelleri ve alt yapıları gelecekte yeniden kullanılmak üzere tasarlanmış. İsviçre’de üretilen bu ekolojik kaplama panelleriyle aynı zamanda kuşlar ve diğer türler için yuva imkanları oluşturularak kentsel biyoçeşitliliğe katkıda bulunulmuş. Çevre düzenlemesi böcekleri çekecek ve kuşlar için sürdürülebilir bir besin kaynağı oluşturacak şekilde tasarlanmış.
Yerel kaynaklı malzemelerle inşa edilen ve yenilenebilir enerji ile çalışan proje, sürdürülebilir tasarım için İsviçre Sürdürülebilir Bina Standardı (SNBS) sertifikasını almaya hak kazanmış.
Westhof Dübendorf, 87 daire ve altı ticari alanla farklı gruplara hitap edecek şekilde planlanmış. Daire tipleri tek odalı birimlerden geniş dairelere kadar çeşitlilik göstermiş. Dairelerin yenilikçi kullanımı ön plana çıkarılarak, daha küçük dairelerin daha büyük birimler halinde birleştirilmesine olanak tanınmış ve bu şekilde zaman içinde değişen ihtiyaçları karşılamak için esneklik sağlanmış. Ek ortak olanaklar arasında esnek odalar, çok amaçlı bir salon ve bir misafir odasına da yer verilmiş.