İsviçre’de Kırsal Dokudan İlham Alan Konut

Be Architektur ve Boris Egli, İsviçre’de ağırlıklı olarak tarımsal alanların olduğu kırsal bir bölgede konut projesi tasarladı.

Kırsal alandaki bu ev, bölgenin tarihi bağlamına uyum sağlaması gerektiği için tipik ahır özellikleri ele alınmış ve modern bir şekilde yeniden yorumlanmış. Konut, uzaktan, kırsal çevreye ihtiyatlı bir şekilde uyum sağlıyor. Dış cephe, geleneksel İsviçre ahırlarında kullanılan aynı tür ahşap olan sırlı ladin ağacıyla kaplanmış.

Yerel mimariye özgü kiremit çatı ile aynı damarda eğimli bir çatı tasarlanmış. Açılabilir pencereler ahşap kepenklerin arkasına gizlenirken camlar güneş koruması, karartma ve mahremiyet sağlayan ahşap sürgülü kapılar ile ön plana çıkarılmış. Ham bir çelik kiriş, çatı tabanının dışına taşan bir oluk görevi görüyor. İniş boruları çıkarıldığı için yağmur suyu binanın yanından şelale gibi akıyor.

Bina, sitenin topoğrafyasına cevap veriyor. Bir yokuşta inşa etmek için genellikle binanın arkasında kazı ve önünde dolgu yapılmasını gerektiren yaklaşım bu projede kasıtlı olarak reddedilmiş. Bunun yerine zemin kat, mevcut eğimi takip edecek şekilde farklı yüksekliklerde bir dizi seviyede düzenlenmiş.

Bir ahır yapısı tipik olarak depolama ve tarımsal üretim için bir çalışma odası olarak kullanılıyor. Bu yeni bina bir depo olmasa da odaları – yatak odaları, banyolar, dolaplar vb. – mecazi olarak üst üste yığılmış kapalı kütleleri içinde “depoluyor”. Bu “istifleme”, bina içinde pozitif bir mekansal hacim olan heykelsi bir iç mekan yaratıyor.

Yığınların etrafında dikey ve yatay olarak birbirine bağlanan açık yaşam alanlarından oluşan bir peyzaj oluşturan negatif bir hacim oluşuyor. Cömert bir iç mekan, sonsuz bir genişlik duygusuyla açılıyor.

Yeni bina, malzeme seçimiyle geleneksel bir ahırın sade, süssüz doğasını yeniden yorumluyor. Zemin için açık beton plakalar ve duvarları kaplayan özel bir sıva, ham, bitmemiş bir his sağlıyor. Etkileyici bir etki elde etmek için iç mekanda benzer etkiye sahip iki farklı malzeme – beton ve sıva – kullanılmış.

Betondan bağımsız iki araçlık garaj, evin cephesinde kullanılan ile aynı ahşap kalıp kullanılarak oluşturulmuş. Hafif eğimli beton beşik çatıya bir fotovoltaik sistem kurulmuş ve güneş panelleri yüzeyi bir halı gibi kaplamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın