İtalya’da Yeniden Düzenlenen Tarihi Bir Meydan: Aldo Moro

Navarrini Architetti e Associati, İtalya Vlladose'deki Aldo Moro Meydanı'nı yeniden düzenledi.

Zaman içerisinde giderek daha az kullanılan bir kamusal alan olarak göze çarpan Aldo Moro Meydanı’nın proje kapsamında yeniden düzenlendi.

Düzenleme kapsamında; yükseltilen alan, ona yaslanan mevcut beton oturma alanları, yeşil alan ve ağaçlar gibi bazı unsurlar ile meydan daha tanımlı hale getirilerek canlandırılmış.

Proje kapsamında, mevcut olanla diyalog kurmak, ancak belirleyici yönleri vurgulayan bir tasarım; açık tonlu malzemelerin kullanımıyla ortaya çıkan ve alanı karakterize ederek kullanılabilir ve çekici hale getiren yeni müdahale planlanmış. Projenin hedefleri arasında yaya yollarına öncelik vererek meydanın iki tarafını birbirine bağlamak, otoparkları yeniden düzenleyerek belediye binasının önündeki trafiği azaltmak amacıyla güneydeki araba yolu ve belediye binasının önündeki kaldırım da dahil olmak üzere yeni bir asfalt ancak geçirgen alan yaratmak yer almış.

Düzenlemede; yayalaştırılmış bir alana giriş algısı, mevcut sokak seviyesine kıyasla +10-15 cm’lik bir seviyeye çıkarılarak yeniden tanımlanmış.  Çeşme kurnası ortadan kaldırılırmış, yükseltilmiş alanın çevreleme bölümü taşla kaplanarak bir dinlenme/rahatlama alanı yaratmak üzere betondan bir oturma elemanı ile bütünleştirilerek korumaya alınmış.  Revak hizasına yerleştirilen yeni dikilmiş bir ağaçla  yeni oturma yerinde gölge ve serinlik sağlanmış  ve  belediye binasının girişine giden diyagonal bir yol oluşturularak alanın şu anda çimden oluşan kısmı yeniden tasarlanmış.

Belediye binasına giden diyagonal çizgiyi belirgin hale getirmek için, dinlenilebilecek veya geçiş yapılabilecek düzenli bir imaja sahip bir alan yaratmak amacıyla, alt kısımda, girintide yüzer efektli bir LED ışıkla aydınlatılan taş kaplı bir koltuk tasarlanmış. Bu alan cephenin sağında bulunan engelli erişim rampasına entegre edilmiş.

Benzer şekilde, mimari imajın homojenliği meselesi için, çeşmenin bulunduğu yeniden tasarlanan alanda, yeni bir dinlenme alanı yaratmak amacıyla taş kaplama beton bir oturma yeri ile bütünleştirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın