İTÜ öğretim üyelerinin yer aldığı Bilimsel Danışma Kurulu gözetiminde Seddülbahir Kalesi’nin restorasyonu gerçekleştiriliyor. Çanakkale Boğazı’nın savunulmasında önemli rol oynayan kale, alanında uzman isimlerin katıldığı restorasyon çalışmalarının sonunda ziyarete açılacak.
Çanakkale Boğazı’nın savunulması için inşa edilen yapılardan Seddülbahir Kalesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyelerinin dahil olduğu bir kurul gözetiminde restore ediliyor.
İtilaf Devletleri gemilerinden açılan top ateşi ve geçen yüz yılı aşkın sürenin getirdiği doğal etkilerle yoğun biçimde hasar gören Seddülbahir Kalesi, 2015 yılında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından başlatılan restorasyon ve çevre düzenlemesi kapsamına alınmıştı.
Seddülbahir Kalesi’nin 18 Mart 2023’te düzenlenecek törenle kapılarını açması bekleniyor. İstanbul Teknik Üniversitesi ve Koç Üniversitesi’nden öğretim üyelerinin oluşturduğu kurul tarafından takip edilen restorasyon çalışması, Seddülbahir Kalesi’nin tarihsel açıdan aslına uygun şekilde yenilenmesine odaklanıyor.
Seddülbahir Kalesi bir açık hava müzesi olarak ziyaretçilere Çanakkale Savaşı hakkında önemli bilgiler sunacak. Restorasyon ve çevre düzenlemesiyle kalenin 200 yıllık geçmişi açığa çıkacak. Bugüne kadar yapılan arkeolojik kazılar sonucu çoğu askeri nitelikli 46 bine yakın buluntu da gün yüzüne çıkarıldı.
İTÜ’nün 250. yılı ve Cumhuriyetimizin 100. yılında restorasyonu tamamlanacak kale bu bakımdan özel bir önem taşıyor.
İngiltere ve Fransa’nın Osmanlı’ya karşı resmen savaş ilan etmesinden iki gün önce savaş gemileriyle Seddülbahir Kalesi’ne düzenlediği saldırı sonucu seksen altı Türk askeri şehit olmuştu. Kaledeki savunma toplarının atış menzilinin dışında konumlanan gemilerden yapılan atış, cephaneliğe isabet etmişti. Ağır hasara uğrayan Seddülbahir Kalesi, Çanakkale cephesinde ilk şehitlerin verildiği yer olmasıyla hatırlanmakta.