İÜ Yeni Merkez Kütüphanesi Avan Projesi Koruma Kurulu Tarafından Onaylandı

İstanbul Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Cemil Akçay Twitter hesabından Merkez Kütüphanesi yerine yapılacak yeni yapının avan projesinin Koruma Kurulu tarafından onaylandığını açıkladı.

Şandor Hadi ve Hüseyin Başçetinçelik tarafından 1969 yılında tasarlanan ve 1985 yılında yapımı biten Merkez Kütüphanesi’nin yıkılarak yenisinin inşa edileceği 2012 yılında gündeme gelmişti. Geçen sene içerisinde İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet ise yapının bütçe yetersizlikleri, yıkılma riski, çözülemeyen yapısal sorunlar ve mevzuatlar nedeniyle yıkılmasına karar verildiğini bildirmişti.

Bunun üzerine Haziran ayında DOCOMOMO Türkiye Çalışma Grubu hazırladığı raporla modern mimarlığın önemli yapılarından Merkez Kütüphanesi’nin kültür varlığı olarak tescillenmesi için Koruma Kurulu’na başvuruda bulunmuştu.

Ama görünen o ki, 2012 yılından bu yana verilen kararlarda bir değişiklik olmadı. İÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Cemil Akçay yapılacak yeni kütüphanenin avan projesinin onaylandığını duyurdu. Bir modern yapı daha ne yazık ki kurtulamadı.

Şandor Hadi ve Hüseyin Başçetinçelik tarafından tasarlanan Merkez Kütüphanesi’nin detaylarına buradan erişebilirsiniz. Cemil Akçay’ın paylaştığı binanın ön görünüşü ise aşağıda mevcut:

Etiketler

1 Yorum

  • betul53 says:

    ‘ Yapının bütçe yetersizlikleri, yıkılma riski, çözülemeyen yapısal sorunlar ve mevzuatlar nedeniyle yıkılmasına karar verildiğini bildirmişti.’ Çünkü onarmak ve korumak için paramız yok, ama yenisini yapmaya bütçemiz var. Yazık!

Bir yanıt yazın