Bu yıl sekizinci kez düzenlenecek olan İyi Tasarım/Good Design İzmir’in temasını belirlemek üzere bir çağrı yapıldı. 17 Mayıs 2023 tarihine kadar tema önerileri yapılabiliyor.
İyi Tasarım/Good Design İzmir, İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından 2016 yılından bu yana düzenlenen, Akdeniz ve dünya meseleleri üzerine yürütülen tasarım çalışmalarını İzmir’de bir araya getirerek tüm paydaşlarla diyalog ve işbirliği içinde gerçekleştiren çok kapsamlı kamusal bir programdır.
Kentin tasarım kapasitesini -söylemini, kültürünü, ekonomisini- eşitlikçi, işbirlikçi ve katılımcı bir yaklaşımla artırmayı, çeşitlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefleyen bu program; her yıl belirli bir tema çerçevesinde yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte tasarımla ilgili faaliyette bulunan tüm grupları bir araya getirir. Hem tasarım mesleği ve eğitimi adına yapılan üretimin hem de tasarıma ilişkin düşünsel zeminde yapılan çalışmaların paylaşımına, söyleşi/panel, sergi, atölye, film gösterimi, performans, yarışma, proje vb. etkinliklerle önayak olur.
Sorularınız için iyitasarim@izmeda.org adresiyle iletişime geçebilirsiniz.
Tema başvuru formu: http://bit.ly/42qNZZ5
Son başvuru tarihi: 17 Mayıs 2023
Tema Seçim Kriterleri
1. Programın kimliği: Geçmiş temaların önerdiği İyi Tasarım/Good Design İzmir çizgisini sürdürmelidir [‘Çıktı’, ‘Alan Açmak’, ‘Bir Arada’, ‘Döngü’, ‘Müşterek Gelecekler’, ‘Yeniden Müşterek Gelecekler’, ‘Yaşamsal’].
2. Uluslararasılaşma: Akdeniz ve dünya meselelerini tasarım odağında yerel, ulusal, uluslararası ölçekte ele almalıdır.
3. Disiplinlerarası/transdisipliner yaklaşım: Tasarımın tüm alanlarını ve tasarım odağında tüm disiplinleri kucaklamalıdır.
4. Kentle ilişki: Kentin ve bölgesinin niteliklerini ve kapasitelerini gözetmeli; sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel canlanmayı teşvik etmeli; kentte görünür çıktılar/iyileştirmeler önermelidir.
5. Tasarımcılar, kurumlar, kent sakinleriyle etkileşim: İlgi uyandırmalı, davet ve dahil etmeli; düşündürmeli, diyalog kurmaya özendirmeli; paylaşmaya, ortaklık kurmaya, birlikte üretmeye teşvik etmeli; eşitlikçi, işbirlikçi ve katılımcı bir yaklaşım izlemelidir.
6. Güncellik: Günceli ve geleceği yakalamalıdır.
7. Anlatım: Açık, yalın, özgün ve evrensel bir dille ifade edilmelidir.