İzmir Ticaret Odası (İZTO) Vakfı’na ait İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) Güzelbahçe Kampüsü temeli atıldı. 3 yılda tamamlanması beklenen kampüsün tam anlamıyla hayata geçtiğinde, 2 milyar liralık yatırım ile Türkiye’de bir üniversite tarafından tek seferde yapılan en büyük yatırım olacak.
İzmir’in ilk vakıf üniversitesi olarak 14 Nisan 2001 tarihinde kurulan İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin Güzelbahçe Kampüsü’nün temeli atıldı. 52 proje arasında Mimar Kerim Miskavi’nin ekip başı olduğu, Yüksek Mimar Elif Sarpaşar, Yüksek Mimar Şehir Plancısı Sabriye Derya Yüce ve Peyzaj Mimarı Cansu Güreser’e ait proje tamamlandığında 2 milyar TL’ye bulması beklenen yatırım maliyeti ile Türkiye’nin bugüne kadar bir üniversite tarafından tek seferde yapılan en büyük yatırım olacak. Temel atma törenine, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve İEÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Hakan Abacıoğlu ve davetliler katıldı.
Güzelbahçe’de büyük hayalin temelleri atıldı: 2 milyar liralık kampüs 3 yılda tamamlanacak
Öğrenci dostu kampüs
İzmir Valisi Süleyman Elban ise “Ege’mizin ilk özel üniversitesi olması sebebiyle özel bir öneme sahip olan Ekonomi Üniversite’miz, İzmir’de özel bir konuma gelmiş üniversitemiz. Katıldığımız bir toplantıda projeyi görme şansım da oldu. Alan tamamen insani şartlara göre tasarlanmış, öğrenci dostu bir kampüs. Alan çevreci yeşil bir kampüs. Çevreciliğin bütün unsurlarını içeren özel bir kampüs olarak tasarlanmış. Özel üniversiteler içerisinde belirli bir sıralamaya gelmiş olmak artık güzel bir kampüste faaliyet gösteren üniversiteye yakışmayacak. Hedef dünyada ilk 500’te olabilmek olmalı. Kampüsümüzün başarılı insanlar yetiştirmesini temenni ediyorum. Hayırlı olsun” cümlelerini aktardı.
Başarı hikayesi yazıldı
Ege Bölgesi’nin ilk vakıf üniversitesi olarak 2001 yılında başladıkları eğitim yolculuğunda, kısa sürede büyük bir başarı hikayesine dönüştürdüklerini vurgulayan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Ülkemizin en çok tercih edilen vakıf üniversiteleri arasına adımızı yazdırdık. Geride kalan 23 yılda, 23 bin gencimizi mezun ederken, 10 bini aşkın öğrencimiz, bin 250’yi aşkın akademisyenimiz ve idari kadromuzla büyüdük, geliştik ve tüm başarılarımızı birbirine sıkı sıkıya, sevgiyle bağlı, güçlü bir aile olarak birlikte gerçekleştirdik. Üniversite; tam da Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği gibi muasır medeniyet yolunda yılmadan, yorulmadan koşmaktır” dedi.
Dünyada ilk 500 üniversite arasında yer alma hedefi
Dünyada üniversitelerin kavramsal olarak bir değişimden geçtiğini vurgulayan Özgener, “Her ne yapıyorsak yapalım, başarıya ulaşabilmek için küresel standartları karşılamak, onlara uyum göstermek zorundayız. Tüm bunları gerçekleştirirken de, değişimi rahatlıkla ve hızla karşılamaya hazır olmalıyız. Evrensel çağdaş bilgi birikiminin genç beyinlere sunulduğu, onlara meslek kazandırmanın yanında ufuklarını genişleten, hayal güçlerini harekete geçiren ve hayata hazırlayan, sürdürülebilir ve inovatif üniversitelere doğru bir eğilim var. Vakıf üniversiteleri arasında birinci sıraya yükselmek ve dünyada tüm üniversite sıralamalarında ilk 500’de yer almak vizyonuyla stratejilerini belirleyen İzmir Ekonomi Üniversitemiz de bir sıçramanın eşiğinde, hedeflerini ileri bir boyuta taşıyor. Hedeflerimiz doğrultusunda ilerlerken, Üniversitemizin araştırmacı yönünü daha da zenginleştirmesini, yeni buluşlara yönelmesini ve sorunlar daha oluşmadan onları bertaraf edecek yolları geliştirmesini kolaylaştıracak bir habitata, diğer bir deyişle; fikirlere eşlik edecek bir ortama, yeni bir yerleşkeye ihtiyaç duyduk” diye konuştu.
2 milyarlık yatırım 3 yıl içinde tamamlanacak
Güzelbahçe Kampüsü’nün tasarımını, eğitimde öğrenme odaklı olmak ve öğrencilerin bilgi ve deneyim edinmelerini sağlayacak donanımı sunmak üzere kurguladıklarına dikkat çeken Özgener, kampüsün tam anlamıyla hayata geçtiğinde, 2 milyar liralık yatırım ile Türkiye’de bir üniversite tarafından tek seferde yapılan en büyük yatırıma imza atmış olacaklarını belirtip, “130 bin metrekare kapalı alana sahip olacak kampüsümüzde, her fakültenin ihtiyacına yönelik mekanlar oluşturduk ve ortak alanlarla tüm fakültelerin entegrasyonunu sağladık. Ege Bölgesi’nin iklim koşullarına uygun tasarladığımız kampüsümüzde, temiz enerji teknolojilerini kullanılacak ve enerji performansları optimize edilmiş binalar yer alacak. Ayrıca, yerleşke içi ulaşımı da elektrikli araçlarla sağlayacağız. Sadece eğitim merkezi olarak değil, sosyal, sportif ve kültürel özellikleriyle zengin bir yaşam alanı oluşturarak, aidiyet duygusunun güçlenmesine de önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz. Disiplinler arası eğitim ve öğretimi destekleyen, araştırma-geliştirme odaklı, hibrit eğitim anlayışına açık, dönüştürülebilir, esnek mekanlarla bezenmiş bir öğrenme ortamı sunacağız. Öğrencilerimiz yetenek ve ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş eğitim ile geleceklerini kolayca şekillendirebilecek. Akademisyenlerimiz araştırmaları için yeni laboratuvarlara, araştırma merkezlerine sahip olabilecek ve akıllı bir kampüsün sunduğu tüm olanaklardan öğrencileri ile birlikte yararlanabilecekler. 3 yılda bu yatırımı tamamlayacağız” ifadelerini kullandı.
1. Ödül [MAS & MIMLAB], İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzelbahçe Yerleşkesi Mimari Proje Yarışması