Izmir Time Machine ve The Anatolia: 19th Century Project Web Portal Kullanıma Açıldı

Izmir Time Machine ve The Anatolia: 19th Century Project Web Portal Türkiye’de geliştirilen iki ayrı dijital beşeri bilimler araştırması.

Dijital kaynakların beşeri bilimler alanındaki araştırmalarda sistematik bir biçimde kullanılmasını destekleyen hem de bu uygulamaları ve etkilerini analiz eden dijital beşeri bilimler Dünya’da oldukça güncel ve geniş bir araştırma alanı. The Anatolia: 19th Century Project Web Portal ve Izmir Time Machine de bölgeye ilişkin tarih, coğrafya, arkeoloji gibi sosyal bilimlerin çeşitli alanlarından karmaşık verileri toplayarak haritalıyor, çeşitli modeller üreterek görselleştiriyor ve böylelikle oldukça fazla olduğundan karmaşık halde duran verilerden ürettikleri anlamlı bilgiyi erişime açık hale getiriyor. Biri İzmir Kalkınma Ajansı tarafından diğeri ise ODTÜ, SALT, Koç Üniversitesi ve VEKAM’ın işbirlği ile geliştirilen bu iki projeyi sizler için derledik.

The Anatolia: 19th Century Project Web Portal

ODTÜ Tarih Bölümü’nün bünyesinde lisans öğrencilerinden oluşan bir ekipçe yürütülen ve SALT, Koç Üniversitesi VEKAM gibi kuruluşların da arasında bulunduğu referans ve destekçileriyle Anadolu coğrafyasının yakın çok kültürlü geçmişine ışık tutmayı amaçlayan bir Digital Humanities (Dijital Beşeri bilimler) projesi olan Anatolia: 19th Century’nin BETA versiyonu erişime açıldı. Fransızca olan Şark Ticaret Yıllıkları (Annuaire Oriental) başta olmak üzere; İngilizce ve Türkçe kaynaklardan elde edilen ve sayısallaştırılmış veriler haritada yer alıyor ve yeni güncellemelerle giderek veri sayısı artacak. Bu ayrıca yeni yerel ve mikro düzeydeki araştırmalara ilham verecek. Proje sürdürülebilirliğini sağlamak için gerek akademik gerekse tarih meraklısı toplumun her kesiminden insanın belli etik kuralları çerçevesinde veri ekleyebileceği şekilde tasarlandı. Bu sayede, yıllar içerisinde Anadolu kent ve kasabalarındaki yaşamış insanların adreslerinden sosyal sınıflarına ve hatta detaylı yaşam öykülerine kadar toplanacak bilgilerle bir dijital nüfus kütüğü oluşacak. Yeni güncellemelerle eklenecek algoritma sayesinde farklı yıllardaki veriler ve kentler arasında karşılaştırılma ve analiz yapılabilecek.

Izmir Time Machine

Izmir Time Machine prehistorya, klasik arkeoloji, sanat tarihi, yakın çağ tarihi, mimarlık tarihi gibi çeşitli bilim dalları ile üç boyutlu modelleme, web geliştirme, sanal gerçeklik, fotoğraf, grafik tasarım, video-prodüksiyon gibi uzmanlıkları bir araya getiren çok boyutlu bir proje. İzmir’in 8500 yıllık arkeolojik ve tarihsel geçmişine ait tüm arşivden çıkan akademik veriler ışığında, kentin arkeolojik ve tarihi mirasını üç boyutlu olarak ayağa kaldırmayı ve bu içeriği güncel web teknolojilerini kullanarak internete aktarmayı amaç ediniyor. Bu kapsamda ilk olarak İzmir kent merkezini ele alan proje için, konusunda uzman akademisyenler ve içerik üreticileri bir araya gelerek, bir buçuk yıllık bir çalışmanın sonunda projenin ilk etabını tamamladılar. Yeşilova Höyüğü, Eski Smyrna Höyüğü, Smyrna Antik Kenti, Birgi Kasabası, Bergama Antik Kenti, Efes Antik Kenti, 18. yüzyıl Kemeraltı ve 20. yüzyıl başında İzmir rıhtımı olmak üzere 8 farklı lokasyona ve döneme ait kültürel mirasın üç boyutlu olarak modelleri tamamlandı.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın