İzmir’de Kentsel Dönüşüm

Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan AKŞAM EGE'ye önemli açıklamalar yaptı.

İzmir’de kentsel dönüşümü 30 yıl öncesinden başlatan EGE-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’in incisi Kordon için müjdeyi verdi. AKŞAM EGE’ye konuşan Aslan, önümüzdeki ay açıklayacakları Kordon’da dönüşüme ilişkin detayları AKŞAM İzmir Temsilcisi Ufuk Türkyılmaz’a anlattı. Aslan, “Kordon’da bir kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz. Müthiş bir proje, ciddi yankı uyandıracak. Kentsel dönüşümün ne olduğunu Kordon’da göstereceğiz. Şu kadarını söyleyeyim, Kordon’daki iş yeri sahiplerinin de oturan vatandaşlarımızın da otopark sorunu çeken yurttaşlarımızın da çok mutlu olacağı ve tüm Türkiye’nin ilgiyle takip edeceği bir projeyi hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Ege Koop yıllardır İzmir’de bir nevi kentsel dönüşüm yapıyor, bu konuda geldiğiniz nokta nedir?

Ege Koop kentsel dönüşümü 30 yıldır uygulayan bir kurum. Şu anda kentsel dönüşümle ilgili karşılaştığımız tablo bizi hem mutlu ediyor hem düşündürüyor. Vatandaş bize çok güvendiğini söylüyor. Karabağlar, Bayraklı, Konak semtlerinde vatandaşın talebiyle yaptığımız toplantılar var. Vatandaşlarla konuşarak projelendirmeye çalışıyoruz. Vatandaşın yüzde yüz desteği var. Onlar da daha sağlıklı güzel ve nitelikli konutlarda oturmak istiyor. Çalışmaları vatandaşın talebi ve kararıyla yapıyoruz. Bu nedenle hem çok mutluyuz hem de bazı belediyelerin bu konudaki ilgisizliğinden üzüntülüyüz.

Belediyelerin ilgisiz kalmasının nedeni ne olabilir?

Vatandaşın gösterdiği hassasiyeti bazı belediyeler göstermiyorlar. Yaklaşan yerel seçimler öncesi bir çekingenlik var. Oysa ben tam tersini düşünüyorum eğer söylediğimiz şekilde vatandaşın mağdur edilmeyeceği bir kentsel dönüşüm projesi yapılırsa bundan ilgili belediye zarar görmez aksine artı puan kazanır. İzmir halkının yüzde 80’i kentsel dönüşümü istiyor. Kimse ölüm korkusuyla yaşamak istemiyor. Kentsel dönüşüm İzmir’de yaşayan ve yaşayacak olan herkesi ilgilendiriyor. İyi planlanırsa İzmir’in yüzde 80’i denizi görür. İzmir’in girişleri insanın içini karartıyor. İnsanlar kentin nimetlerinden faydalanmak istiyor.

Ege Koop’un kentsel dönüşümde hükümetle bir işbirliği olabilir mi?

Önümüzdeki sonbaharda İzmir’de ilk kez Ege Koop, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir’e yakışan bir kentsel dönüşüm projesinin temelini atabilir.

Bu birliktelik için düşündüğünüz bir bölge var mı?

Şu an birkaç yerde çalışıyoruz. Gümüşpala, Karabağlar, Bayraklı Adalet Mahallesi, Bornova’da olabilir. Bu büyük proje ancak devletin desteği ve özellikle de vatandaşın büyük desteğiyle yapılabilir. Eğer kentsel dönüşümde vatandaşın onayı yoksa kentsel dönüşüm yapamazsınız. Vatandaşın kuruma güvenmesi ve mağdur edilmeyeceğini bilmesi lazım. Her aşamada da ortak kararların uygulanması lazım.

Kordon’da bir kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini sıklıkla dile getiriyorsunuz, Ege Koop’un bununla ilgili bir projesi var mı?

Kordon’da bir kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz. Müthiş bir proje, ciddi yankı uyandıracak.  Kentsel dönüşümün ne olduğunu orada göstereceğiz. Haziran’da açıklayacağım, çok görkemli bir proje. Tüm Türkiye bunu konuşacak.

Kordon’da yaşayanlar, esnaf ve İzmir halkına nasıl yansıyacak bu dönüşüm?

İzmir’in marka kent olabilmesi için başta kordon olmak üzere, şehir merkezinin tepeden tırnağa elden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. O nedenle de İzmir’in Kordon’undan başlayarak, güzel bir proje yapıyoruz. Kordon’u bugünkü haliyle değerlendirdiğimizde depremde en çok zarar görecek yerlerden bir tanesi, çünkü altı boşlukta. Yaklaşık 40 yıl öncenin teknolojisiyle yapılan bir proje, 4 ve 5’inci kattan sonra çok çirkin bir durum ortaya çıkıyor. Modern gecekondu görüntüsü veriyor. Gelişigüzel dış cephe boyaları, korkuluklar, balkon kapatmaları, hiçbir şehirde olmayan bir görüntü. Oysa Kordon Türkiye’de bir tanedir. Ege Koop olarak kentimizi daha da güzel hale getirmek için Kordon’da çok kapsamlı bir proje yapıyoruz.İkinci kordon denizi görecek, insanlar denizle yeniden buluşacak. Şu an 500 lira olan bir evin değeri 1,5 milyon olacak. Şu kadarını söyleyeyim, Kordon’daki iş yeri sahiplerinin de oturan vatandaşlarımızın da otopark sorunu çeken yurttaşlarımızın da çok mutlu olacağı ve bu projeyle birlikte tüm Türkiye’nin ilgiyle takip edeceği bir projeyi hayata geçireceğiz. Açıklandıktan sonra kentsel dönüşümle ilgili görüşlerin daha da netleşeceğine inanıyorum. Herkes kentsel dönüşüme daha farklı bakacak. Biz sadece 3-5 binanın yıkılıp yeniden yapılması olarak görmüyoruz, bölgelerimizi yeniden dönüştürmek olarak bakıyoruz. Bir bütün olarak konuya baktığımız için şehir merkezinin de çevresinin de sağlıksız konutları mutlaka farklı değerlendirmek lazım.

Proje bittiğinde ortaya nasıl bir Kordon çıkacak?

Kordon’u gerçekten yıllar önce olduğu gibi farklı bir konseptle gerçekten bir Kordon haline getirmek için yola çıkacağız. İzmir’e özgü, kullanılabilir bir Kordon yaratacağız.

Etiketler

Bir yanıt yazın