Tariş'in Alsancak ile Kahramanlar'daki 144 dönüm üzerine kurulu fabrika ve depoları da, şehirsel gelişimden payını almış ve yerine AVM ve adına "residance" denilen lüks konutlar yapılmak üzere Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) inşaat şirketine verilmiş.
İmzalanan anlaşmaya göre TOKİ’nin şirketi yapacak, satacak, eline geçen paranın yüzde 32’sini TARİŞ’in kooperatiflerine verecek. Yüzde 68’ini “maliyet ve kar” olarak kasasına atacak.
Bu yolla TARİŞ’e gelecek para 400 milyon lira olarak tahmin edilirken, bunun 250 milyon lirası, arazide en büyük pay sahibi Pamuk Birliği’nin olacak.
TARİŞ’in Pamuk Çekirdeği Yağı Fabrikası, Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’nin depoları, İncir Birliği’nin kolonya fabrikası yerle bir edilecek.
Anlaşmanın, Tariş ortaklarına hayırlı uğurlu olmasını dilerken, artık “Tariş Kolonyaları”na veda vaktinin gelmiş olduğunu da üzüntü ile anlamış bulunuyoruz.
Tariş markasını taşıyan çok sayıda özgün ürünün yanında, bazılarımızın yakından tanıdığı ve aradığı kolonyanın yeri bambaşkaydı.
İzmir dışında olan bazı arkadaşlarımdan “gelirken Tariş Kolonyası getir” sözlerini sıkça işitmiş birisi olarak bu ürüne özel bir sevgi beslediğimi de söyleyebilirim.
Dilerim, değişen zamanla birlikte yerinde artık bir eğlence, dinlence va AVM kompleksinin yükseleceği kolonya fabrikası Tariş’in Ege’nin dört bir yanına yayılmış sayısız arazilerinden birine taşınır da, aynı kalite ve standartta “Tariş Kolonyası” üretiminin devamı sağlanır.
TOKİ şirketi, 144 bin metrekarelik tek parsel haline getirilecek arazi üzeri için plan projeler hazırlayıp, bağlı bulunduğu Şehircilik Bakanlığı’na onaylattıktan sonra İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önüne koyacak;
“Biz, Kahramanlar’da böyle bir planlama yaptık, belediye meclisine onaylatın ve şehir planlarınıza işleyin” diyecek.
3-4 yıl önce çıkarılan kanun, istediği yere istediği planı uygulama, belediyelerin yapacağı her yeni planı da onaylama ya da reddetme hakkını ilgili bakanlığa vermiş durumda.
Buna göre İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önünde iki yol var;
Ya istenenleri yapıp, elindeki imar planlarını değiştirip o plan ve projeleri monte edecek. Ardından Konak Belediyesi de aynı yolu izleyip, planları onaylayacak.
Ya da mahkemeye başvuracak.
Peki belediyeler, bakanlıktan gelen planı onaylamazsa…
Artık öyle bir durum yok… Yasa diyor ki, bakanlık onaylı plan yerel yönetimlerce şu kadar süre içinde aynen onaylanmazsa, şu kadar süre sonra kendiliğinden yürürlüğe girer.
Yani İzmir Büyükşehir Belediyesi, mahkemeye baş vursa bile, inşaat başlamış olacak.
Mahkemenin de her hangi bir engel çıkaracağını zannetmiyorum. Çünkü her şey mevcut yasaya uygun…
Nitekim İzmir Büyükşehir Belediyesi, imar ya da master planlarında olmayan Petkim arazisi üzerine yeni fabrika inşaası ile, Yeşildere trafiğini Konak Meydanı’na aktaracak ya da tersini yapacak Konak tünellerini aynen onayladı ve elindeki planlara işledi.
Ama İzmir’in mevcut imar planlarına TARİŞ-TOKİ şirketi anlaşması ile indirilen son darbeyi duyan Başkan Aziz Kocaoğlu sinirlenmiş ve bu olayı “bardağı taşıran son damla” olarak niteleyip mahkemeye gideceklerini söylemiş. Ortada, bir bütünlük içinde hazırlanan şehir planlarına “kanuni tecavüz” var. Ama yıkım ve ardından da inşaat başlayacak… Eğer “durdurma kararı çıkarsa” yeni bir ‘Basmane Çukurumuz’ daha olacak.