KACH, kamusal ve özel mekan ayrımının kullanıcıya bırakıldığı çok özel bir ev tasarladı. Evin dış hatlarını oluşturan yarı saydam kabuk, bir bariyer oluşturmasına rağmen, yapının çevresiyle ilişki kurmasını engellemiyor.
Japon mimarlık ofisi Taiga Kasai + Chong Aehyang Architecture / KACH, Yanakacho’da yarı geçirgen, çevresiyle farklı bağlantılar kuran, 173 m²’lik bir ev tasarladı. Dört kişilik bir aile için tasarlanan özel ev, Japonya’nın yerleşim bölgesinde bulunuyor. Evin havada süzülmesini sağlamak ve kendisini çevreleyen alandan ayırmak amacıyla, yapının dış hatları yarı saydam polikarbonat malzeme ile çevrelenmiş. Yarı saydam kabuk, gün boyunca güneş ışığının doğrudan içeri girmesini engellerken, gece yapının bir fener gibi şehri aydınlatmasını sağlıyor.
Kullanıcılar, üst kattaki yarı saydam alana çıktıklarında dış mekandan gizlenirken, aşağı inerek dışarıyla iletişim kurabiliyor. Bu yarı saydam kabuk, yapının mekansal karakterini tanımlıyor. KACH evin son tasarımını, fonksiyonların işleyişi ve bunların yapı içindeki yerleşimini kurgulayarak oluşturuyor.
Yemek odası ve mutfak, etrafında diğer odaların bulunduğu, açık planlı zemin katın ortasında yer alıyor. Etraftaki farklı kat yüksekliklerine sahip odalar; asma katlar, balkonlar ve sahanlıklar ile zenginleştiriliyor. Mahremiyet gerektiren alanlar daha yüksek bir kotta veya yarı yerin altında konumlandırılıyor.
Ancak her oda bağlantı içerisinde kurgulanıyor, böylece kullanıcılar evin neresinde olurlarsa olsunlar birbirlerinin varlığını hissedebiliyor. Üst kat, mutfak alanını çevreleyen ve aşağıdaki zemin kata bakan bir balkon gibi işliyor. Üst katın dış duvarlarında iki kat yüksekliğinde pencereler bulunuyor. Balkona açılan bu pencereler, kullanıcıları yarı saydam kabuk ile çevrelenmiş dış mekana davet ediyor.
Kabuklu hacmin altına bir açık hava perde sistemi yerleştirilmiş, bu sayede zemin kattaki dış mekan gerektiğinde açılıp kapatılabiliyor. Yapının dış mekanı, açık alandaki perde sistemi ile kamusal alan veya özel alan olacak şekilde kontrol edilebiliyor, bu da projenin en temel özelliğini vurguluyor. Kapalı alanın kalitesini değiştiren perde sistemi sayesinde, yapı ile çevresinin ilişkisi kullanıcıların kontrolüne bırakılmış. KACH, çevreyi yapının en derin çekirdeğine bağlayarak, açık ve canlı bir ev yaratıyor. Böylece kullanıcının hayatı şehrin bir parçasına dönüşüyor ve şehir de kullanıcıların bahçesi haline geliyor.