Jean Nouvel İsminin Paris Filarmoni’yle Anılmamasını İstiyor

Jean Nouvel, Parc de La Vilette'te yer alan Paris Filarmoni Salonu'yla ilişiğinin kesilmesini istiyor.

Jean Nouvel, Paris’te henüz kullanılmayan Filarmoni Salonu’nun kendi özgün tasarımı ile uyuşmadığını söyleyerek, isminin projede anılmaması için mahkemeye başvurdu.

Ateliers Jean Nouvel bu senenin başında salonun açılışını boykot etmiş, 280 milyon Pound’a mal olan projede Jean Nouvel isminin hiçbir görselde bulunmaması için dilekçe vermişti. Raporlara göre, Nouvel’in avukatı tazminat değil, mahkemenin özgün tasarımdan farklı olduğunu iddia ettikleri 26 parçanın “işin değiştirilmesi” kapsamında ele alınması ve bu yönde hüküm verilmesini istedi.

Bu parçalar, parapetleri, fuaye alanını, cepheleri, gezinti alanlarını ve 2400 kişilik oditoryumda yer alan akustik elemanları kapsıyor. Duruşma 16 Nisan’da.

Paris’te Musée du Quai Branly ve Fondation Cartier gibi ünlü yapıları bulunan mimar, Ocak ayında daha yapılacak çok iş olması nedeniyle açılışa katılmayı reddetmişti. “Bina daha bitmedi.” diyen Nouvel konser salonunun akustik testlerinin yapılmadığını, 2013’ten beri tüm uyarılarına rağmen mimari ve teknik gerekliliklerin de yerine getirilmediğini söyledi.

Projenin maliyetinin giderek artması ve gecikmeler nedeniyle neredeyse iki katına çıkmasında Jean Nouvel’in suçu bulunduğu iddialarını kabul etmeyen mimar kendisinin ve ofisinin bu konuda kesinlikle sorumlu tutulamayacağını söylüyor. Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada işin elinden alınması ile tehdit edildiğini ve kenara itildiğini de ekliyor: “Harcamaları denetlemesi gereken mimar kenara itilmiştir. Kamunun parası denetim olmaksızın günlük bazda bilinmeyen miktarlarda harcanmıştır.”

Jean Nouvel 2007’de açılan yarışmayı 52 metre yüksekliğinde, üzerinde yürünebilen metal çatıya sahip projesiyle birincilik kazanmış, filarmoni salonunun resmi açılışı 14 Ocak’ta Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Paris Valisi Anne Hidalgo’nun katılımıyla yapılmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın