JPAM Barselona’nın Gran Via Caddesini Yeşil Bir Bulvara Dönüştürüyor

JPAM, Barselona'nın merkezindeki yeşil dönüşüm ile bölgenin koşullarını iyileştirerek yaşayanlarla mahalleler arasındaki etkileşimi artırmayı hedefliyor.

Yapılan müdahale, Ildefons Cerdà’nın tasarladığı Eixample bölgesinin merkezinde bulunan yeni Glòries Meydan’ına dikilen 450 ağaç ile 70.000 metrekarelik alanı kapsıyor.

Belediye Meclisi, JPAM – Esteyco – Trn Taryet konsorsiyum ortaklığında yürütülen, Badajoz sokağı ve Rambla del Poblenou arasında kalan Gran Via de les Corts Catalanes Caddesi yenileme ve dönüştürme projesini kamuya açıkladı. Projenin amacı bölgedeki vatandaşların ve mahallelerle birlikte şehrin bölgesel koşullarını iyileştirmek.

Bölgede yapılan kentsel müdahaleler bir zamanlar yoğun trafiğe maruz kalan Glòries Meydanı Dönüşümü projesinin bir parçası. Bu proje ile birlikte meydan, yayaları ve sakinlerini odak noktasına alarak canlanan bir kentsel mekâna dönüşüyor. Barselona’da bugüne kadar tamamlanan en karmaşık projelerden biri olan Glòries tüneli, araç trafiğini yönlendirerek Gran Via’nın yoğunluğunu azaltmış ve JPAM’ın çevredeki kentsel alanı farklı düzeylerde birleştiren ve canlandıran bu önemli projesini uygulamasını sağlamış. Uzun zamandır beklenen bu proje El Clot ve Poblenou mahallelerini arasındaki bağları süreklilik içerisinde onarması bekleniyor.

Birbirine bağlı yürüyüş yolları olarak tasarlanan bu kentsel yenileme, mahallelerdeki yaşam ile oradan geçen yayalar arasındaki etkileşimleri çoğaltmayı ve aktiviteler tanımlayarak birbirine bağlı özgün mekanlar yaratmayı hedefliyor. Bu temel düzenleme, yürüyüş yollarını tanımlayan ve çevresel bir örtü görevi görecek geniş bir ağaçlandırmayı içeriyor. Merkezde ise dinamik bir şekilde sıralanmış farklı mekânsal çevrelerin izin verdiği resmi ve resmi olmayan aktivitelere ev sahipliği yapan çok fonksiyonlu bir alan bulunuyor.

Bu yürüyüş yolları ağı, meydanların dahil edilmesiyle zenginleştirilmekte ve insanların yataydaki hareketlerinin sürekliliğine rahatlık kazandıracak ve çaprazlar açarak farklı kullanım senaryolarının aynı anda var olmasını teşvik edecek. Bu müdahaleler fiziksel etkilerle sınırla kalmayıp Glòries Meydanı’nın geniş yeşil alanlarını çevredeki mahallelerle ağaçvari bir geometri yoluyla birleştirici rol oynayacak dolaylı ve görünmeyen etkileri de içeriyor. Bunun amacı, yeşil etkiyi uzatarak komşu bölgelere olan varlığını genişletmek.

Geniş Ağaçlandırma

Bu kentsel yenilemenin odak noktası, Clot-Glòries bölgesinde kesişen ekosistemleri birleştirerek geniş bir yeşil altyapı ve örtü oluşturmak. Bunun yanında Gran Via’nın sokaklarıyla daha net bir süreklilik sağlayarak Clot Parkı’nın komşu sokaklarla olan bağını güçlendirecek.

Bitki örtüsü üç katmanlı bir çevresel sistemden oluşuyor: 450 ağaçtan oluşan bir üst örtü olarak görev alacak birinci katman, daha küçük ağaçlardan oluşacak olan ve çevresel farklar sağlayarak ekosistem çeşitliliğini artıracak ikinci katman ve son olarak çalılardan ve çiçeklerden oluşarak su geçirimliliğini artıran ve biyolojik bağlantıları kurarak geniş bir yelpaze sunacak olan üçüncü katman.

Bu büyük örtünün oluşturulması; bitkilerin köklerinin yeraltı tünelleriyle sokak kaplaması arasında kalan 150 santimetrelik toprağa tutunmak zorunda olmaları, sulama altyapısının kurulması ve bitkilerin havalandırılması gibi detaylar doğrultusunda projenin en büyük zorluklarından birisi. Bunu başarılı bir şekilde uygulayabilmek için JPAM çeşitli araştırma ve geliştirme stratejileri ışığında yeni teknolojiler kullanmış ve bu kentsel ormanı başarılı bir şekilde Barselona’ya kazandırmış.

Yeni Malzeme Dokusu: Yürüyüş Yollarının Dış Kabuğu

JPAM, bu proje kapsamında bulvara uygun olacak malzeme seçiminde sürdürülebilirliği ve dayanıklılığı maksimize ederken bakım yönünden en gelişmiş Avrupa şehirlerinde uygulanan yenilikleri karakterize edecek kriterler kullanmış. Avrupa Birliği tarafından 2050 için konulan ve şehirleri ısı adası etkilerinden arındırma amacıyla yürürlüğe giren sürdürülebilirlik standartlarına uyabilmek için açık renkli kaldırımlar tercih edilmiş. Bu güneş ışınları daha yüksek bir oranda yansıtıp daha az solar radyasyon emecek şekilde tasarlanmış bir etki.

Barselona, Merkezi Caddelerin Üçte Birini Araçsız Yeşil Alanlara Dönüştürecek

Etiketler

Bir yanıt yazın