Junya Ishigami’den Göl Üzerinde Müze: Zaishui Art Museum

Junya Ishigami’den Göl Üzerinde Müze: Zaishui Art Museum

Junya Ishigami, Çin'de yapay göl üzerinde, müze zemininden suyun akmasını sağlayan açıklıklara sahip 1 kilometre uzunluğunda Zaishui Art Museum isimli bir proje tasarladı.

Çin’in Shandong Eyaletindeki Rizhao’nun girişinde yapay bir göl üzerinde yer alan 20.000 metrekarelik müze, gölün bir tarafından diğer tarafına uzanarak neredeyse gölün tüm çapını kaplıyor.

Ishigami, Zaishui Art Museum’un gölün altından çıkıyormuş gibi hissettirmesini istemiş. Paralel kolonlar, ince dalgalı bir şekle sahip ince bir beton çatıyı desteklemek için gölün dibinden yükseliyor.

“Düzenli aralıklarla tekrarlanan kolonlar suyun yeni yüzeyini tanımlarken, bu yüzeyin oluşturduğu su kenarı da yeni zemini tanımlıyor.”

Ziyaretçilere göl manzarası sunmak için kolonların arasına cam paneller yerleştirilmiş ve Ishigami binanın zemininin göl yüzeyiyle buluştuğu yerlerde kasıtlı olarak boşluklar bırakmış.

Bu sayede su binanın içine akarak zeminin bazı kısımlarını su altında bırakıyor.

Kışın, su yüzeyi donarken, altındaki su sıvı halde kalıyor ve iç mekana akmaya devam ediyor.

“Bir mimari parçanın içinde yaratılan bu yeni doğal ortamda, içerideki manzaranın dışarıdakine geçtiği bir akış hissediliyor.” 

Zaishui Art Museum’un dalgalı beton çatısı, arkasındaki sıradağların dış hatlarını taklit ederek yükselip alçalıyor.

Müze binasının bazı bölümlerinde çatı, çevredeki doğayı binaya dahil etmek için gökyüzüne açılıyor.

Ishigami’ye göre projenin amacı, Çin mimarisinin genellikle çevreye “kapalı” oluşunu ele almak olmuş.

“En küçük konuttan en anıtsal yapıya kadar her şey bir şekilde savunmacı bir his uyandırıyor. Bir boyun eğme, çevreden zorla kopma, kapanma zorunluluğu havası var.” 

Ishigami bunun yerine, mimariyi çevrenin “nazik devi” olarak görmenin ve doğal olanla insan yapımı arasında yeni bir ilişki aramanın anahtar olduğuna inanıyor.

“Kişi binanın içinde doğal bir çevre keşfeder ve özellikleri sayesinde çevresindeki doğayla dostane bir bağ kurar.” 

Ishigami, müzenin karşısında, geniş çim kaplı bir çatının altına gizlenmiş bir ziyaretçi merkezi de tasarlamış.

Zaishui Art Museum gibi, ziyaretçi merkezi de sütunlarla desteklenen cam bir cepheye ve müzeye bakan tarafta geniş bir açıklığa sahip.

Müzenin bir kilometre uzunluğundaki gövdesinin her iki yanında yer alan iki yürüyüş yolu, müzeyi ziyaretçilerin etrafındaki doğayı deneyimlemek için dolaşabilecekleri kıyıya bağlıyor.

Müzede şu anda çikolata temalı bir sanat sergisi yer alıyor.

Mimarlık ofisine göre, bina gelecekte çeşitli sergi türlerinin yanı sıra perakende konseptlerine de ev sahipliği yapacak şekilde uyarlanabilecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın