KAAN Architecten’den Hollanda Ulusal Savaş Mezarlığı’na Çok İşlevli Bina

KAAN Architecten, Hollanda Savaş Mezarları Vakfı (Oorlogsgravenstichting) için İkinci Dünya Savaşı ve diğer çatışmalar sırasında vefat eden Hollandalılar’ı anmak amacıyla Hollanda Apeldoorn yakınlarında çok işlevli bir bina tasarladı.

Fotoğraflar: Simone Bossi

Hollanda ülke topraklarındaki iki savaş mezarlığından birisi olan Loenen Ulusal Savaş Mezarlığı alanı, İkinci Dünya Savaşı’ndan kısa bir süre sonra peyzaj mimarı Daniel Haspels (1894-1954) tarafından tasarlandı. İnce ağaç kümeleriyle bölgenin manzarasını yansıtıyor.

KAAN Architecten, mimari ve peyzaj tasarımı ile doğanın birbirine karışmasını sağlamak için ağaçların yapının biçimini belirlemesine izin vermiş.

Bina, iki açık alan arasında, maksimum sayıda ağacı korumak için mümkün olduğunca dar tutulmuş, Bina, sakinleştirici doğal atmosferi bozabilecek dikey unsurlardan kaçınarak Haspels’in felsefesini nazikçe benimsemiş.

52×19 metrelik taban alanına sahip bina, ince huş ve çam ağaçlarının arasına yerleştirilmiş yatay, beyaz bir çizgi gibi uzanıyor.

Stratejik olarak yerleştirilmiş doğal taş kaplı duvarlar, ağaç tepelerini ve gökyüzünü ortaya çıkaran çatı delikleri, açık ve kapalı mekan arasındaki geçişi vurguluyor. Görüş hatları, ışığın ve huzurun kırılgan aurasını korumak için içe ve dışa yönlendirilirken, işlevler birbirine akıyor.

Ana alan, hem sergi hem de bilgi alanı ve nihayet taziye alanı olarak hizmet veren çok amaçlı bir odaya açılan, yakındaki Ulusal Gaziler Mezarlığı için toplantılara ve cenaze hizmetlerine adanmış bir oditoryum.

Etiketler

Bir yanıt yazın