Kaçak Başbakanlık Binası Olur mu?

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, milletvekilleri dahil olmak üzere tüm şahıs ve kurumlara gönderdiği AOÇ dosyasını yayınladı.

Dosyada toplam 33 dava açılmasına, kamuoyunun yoğun baskısına ve mahkeme kararlarına rağmen, alanda tahribatların ve Başbakanlık Binası inşaatının devam ettiğine, yapının hukuksuzluğuna ve “kaçak” oluşuna dikkat çekilmekte.

Yazının tam metnini aşağıda bulabilirsiniz. Ayırca yayınlanan ve süreç ile ilgili detayları içeren dosyaya dökümanlardan ulaşabilirsiniz.

Tarih : 15.10.2014
Sayı : 11 / 1456
Konu : Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Binası’nın Yasadışı konumu hk.

Sayın Milletvekili;

Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulduğunda, Aydınlanma değerlerinin insanı özgürleştirme hedefine uygun biçimde yeni yaşam alanlarının da inşaasına soyunmuştur. Cumhuriyetin özgürleşme projeleri olarak bilinen bu alanlardan, en önemlisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara’dır. Genç Başkentin içinde kıt kaynaklarla hayata geçirilen Atatürk Orman Çiftliği projesi, Cumhuriyetin modern kente ve genç başkentin içinde kıt kaynaklarla kavramına ve ekolojiye bakış açısını ortaya koyan sıra dışı bir girişimdir.

Atatürk Orman Çiftliği, (AOÇ) 1925 yılında Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde hayata geçirilmiştir. Başkentin çeperinde büyük bir yeşil alan olarak planlanan, tarım ve insan ilişkisini örnek projeler ile hayata geçiren, sosyal rekreasyon alanlarını içeren buluşma ortamları ile bugün 33.500.000 hektar alanı kapsayan Atatürk Orman Çiftliği 1.Derece Doğal Sit Alanı ve Tarihi Sit Alanı olarak korumaya alınmıştır. 14 Hyde Park, 10 Central Park,920 Gezi Parkı büyüklüğündeki, Atatürk Orman Çiftliği’nde son yıllarda büyük bir tahribat ve yok edilme süreci yaşanmaktadır. AOÇ alanının kuruluşundan bu yana, yüzde kırklık (% 40) bölümü değişik tahsis ve kullanımlarla amacı dışında projelerle yapılaşmaya açılmıştır.

Son olarak, AKP Hükümeti tarafından binlerce ağaç kesilerek, kimseye sormadan, Başbakanlık Binası olarak kullanılacağı belirtilen bir binanın yapımına başlanmıştır. Toplam inşaat alanı 289.000 metrekare olan 1000 odalı binanın AOÇ alanına ve kent yaşamına vereceği zararlara ilişkin, tüm bilimsel uyarılara ve yargı kararlarına rağmen 1 katrilyona mal olan yapı tamamlanma aşamasına gelmiştir.

Önce alanın 1.derece olan doğal sit derecesi düşürülmüş, tarihi sit kararı kaldırılmış, tüm evrensel koruma ilkeleri hilafıyla alan yapılaşmaya açılmıştır. Bu konuda hükümetin aldığı kararlara ilişkin 33 dava açılmış, hukuksal ve toplumsal mücadeleler ise halen devam etmektedir.

Açılan davalarda çeşitli iptal kararları alındığı halde dönemin başbakanı ve şimdi Cumhurbaşkanı olan Sn. Recep Tayyip Erdoğan, inşaatın devam etmesi talimatı vermiştir. Kamuoyunun baskısına ve mahkeme kararlarına rağmen, inşaat emniyet güçlerinin koruması altında tamamlanmıştır. Mahkeme kararlarını uygulamayacağını açıkça dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ‘ın evrensel hukuk ilkelerine aykırı tutumu, son olarak Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştır.

Atatürk Orman Çiftliği’nde kamu yararı ve evrensel hukuk ilkeleri ihlal edilerek yapılan bu yapı, çok yakın zamanda Türkiye Cumhuriyeti, Başbakanlık Binası olarak kullanılmaya başlayacak olup zaman içerisinde yeni Cumhurbaşkanı’nın kullanımına geçeceği söylenmektedir.

Bu yapının, önümüzdeki günlerde açılışının yapılması ve kullanılması durumunda, bir anlamda “kaçak” ve “usulsüz” olarak inşa edilmiş bir bina ve yapı kompleksinde devletin merkezi faaliyetleri yürütülecektir

Ankara’daki diplomatik iş ve işlemler, temsil vb faaliyetler sırasında, mekan olarak bu yapının sizler tarafından da kullanılması, ne yazık ki, evrensel hukuk ilkelerini zedeleyecek, hukukun üstünlüğü ilkesine zarar verecektir.

Bu nedenle, Atatürk Orman Çiftliği’nde ekosistemin, kentli haklarının, evrensel hukuk ilkelerinin ve yok edilmesinin emsali olan, bu arada halkın görüş ve tercihlerinin göz ardı edilmesinin sembolü haline gelmiş bir yapının diplomatik ilişkilerde kullanılması, uluslar arası toplantı ve davetlere ev sahipliği yapması, söz konusu yapıyı ve hukuksuzluğu meşru hale getirecektir. Söz konusu kaçak yapıyı ve hukuksuzluğu meşru hale getirmemeniz konusunda gerekli hassasiyeti göstereceğinize inanıyoruz.

Saygılarımızla,

Etiketler

Bir yanıt yazın