Gazete Kadıköy'den Erhan Demirtaş'ın haberine göre Kadıköy Belediyesi, 1938 yılında inşa edilen ve uzun süre Kadıköy Mal Müdürlüğü binası olarak kullanılan yapıyı restore ederek Kadıköy Müzesi’ne dönüştürüyor.
Kentin Hafıza Mekanı
İstanbul’un tarihinde önemli bir yere sahip olan Kadıköy; kültürel varlıkları, tarihi kişilikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait yapılarıyla kent belleği için önemli bir hafızaya sahip. Kadıköy Belediyesi de bu fikirden yola çıkarak şu anda farklı kültürleri ve insanları içinde barındıran Kadıköy’de bir hafıza mekânı inşa etmeye başladı. İlçenin tarihi ve mekânsal özelliklerinin kaybolmaması ve geleceğe taşınması için çalışmalarını sürdüren Kadıköy Belediyesi, 1938 yılında inşa edilen ve uzun süre Kadıköy Mal Müdürlüğü binası olarak kullanılan yapıyı restore ederek Kadıköy Müzesi’ne dönüştürecek.
“Tarihsel Önemi Açığa Çıkarılacak”
Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilen ve uzun yıllar bu amaçla hizmet veren Kadıköy Mal Müdürlüğü binası gelecek yıllarda Kadıköy Müzesi olarak Kadıköylüleri ağırlayacak. Rıhtım’daki, Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi (TESAK) olarak kullanılan Tarihi Şehremaneti binasına komşu olan bina, geniş bir kullanım alanına sahip. Bina, sosyal, kültürel, sanatsal faaliyetler, kent kütüphanesi ve müze olarak kullanılmak kaydıyla 2014 yılında Kadıköy Belediye Başkanlığı’na devredilmişti. 942 metrekare arsa üzerine kurulu bodrum artı iki katlı olan bina 1.400 metrekare kapalı alana sahip.
Restorasyon çalışmalarının sürdüğü bu yapıda kurulacak sergi alanlarında Kadıköy’ün tarihine ilişkin belgeler ve görsellerin sergilenmesi planlanıyor. Sadece Kadıköy sakinlerini değil kentte yaşayan tüm yurttaşları geçmiş ve gelecek hakkında düşündürmeyi ve tartıştırmayı hedefleyen bu proje ile Kadıköy’ün İstanbul açısından tarihsel önemi açığa çıkarılacak.