Bugüne kadar 180 bin yapı stokunun yüzde 20'sini yenileyen Kağıthane Belediyesi, 5 yılda sağlıksız yapıların tamamını dönüştürecek.
Belediye, ada bazında anlaşan hak sahiplerini yüzde 30 imar artışıyla teşvik ediyor.
2004’ten bugüne kadar bin 500 gecekonduyu kentsel dönüşüm kapsamında tasfiye eden Kağıthane Belediyesi, Afet Yasası’nın ardından bin gecekonduyu daha dönüştürmek için çalışmalara başladı. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, üç alanda dönüşüm yaptıklarını söyleyerek bunları gecekonduların temizlenmesi, sanayi tesislerinin yaşanır alanlara dönüştürülmesi ve mahallelerin yenilenmesi olarak sıraladı. Gecekonduların yıkımına öncelik verdiklerini söyleyen Kılıç, dönüşümün ikinci aşamasını oluşturan mahalle yenileme kapsamında ise Talatpaşa’daki deprem riski taşıyan mahalleleri yıkarak 3 bine yakın yeni konut yapımına aracılık edeceklerini belirtti. Belediyenin inşaat çalışmalarında yer almayacağını bunun yerine halkı dönüşüme teşvik ettiğini söyleyen Kılıç, “Halka ‘Siz komşularınızla ada bazında anlaşın biz size yüzde 30 fazla imar verelim’ diyoruz. Bu halkı teşvik ediyor. Sağlıksız yapılar yerine altında otoparkı yanında parkları olan alanlar yaratmayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar 3 adada 500 konutla anlaştık. Ramazan’dan sonra bu çalışma 20 ayrı bölgede devam edecek. Yaklaşık 3 bine yakın konut yıkılarak yerine yenisi yapılacak” diye konuştu.
Kılıç, atıl durumdaki eski sanayi tesislerinin yerine büyük inşaat şirketlerinin ofis, konut ve AVM’den oluşan projelere başladığını açıkladı. Bu kapsamda İskenderpaşa Çayırı ve Kızlarağası Mevkii’nde kaldırılan eski fabrikaların yerine 1 milyon metrekare alanda 20’ye yakın proje başladı. Kılıç, bu projelerde yüzde 50’ye varan bölümün kamuya bedelsiz olarak bırakılarak okul ve parka dönüştüğünü de söyledi.
Kılıç, Cendere Vadisi’nde gerçekleşecek dönüşümün ise Kağıthane’nin sınırlarını aşacağın kaydederek “440 dönüm alanda eğitim, bilişim ve teknoloji merkezine dönüştürülecek. Teknopark olacak” diye konuştu. Bölge için mimar Emre Arolat’ın çizdiği proje ise Fransa’daki Cannes MIPIM Gayrimenkul Fuarı’nda ödül almıştı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, riskli olduğu tespit edilen 150 kamu binası ve bin 600 özel mülkiyet binası için yıkım başvurusu yapıldığı bildirildi. Başvuruda bulunan belediyeler ile bakanlık arasında yıkım konusunda protokoller imzalanacak. Yıkımların eylül itibarıyla başlaması öngörülüyor. Kahramanmaraş’taki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı lojmanları ve Van 15. Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Hakkari’deki hizmet binası yıkılacak. Bakanlığa en fazla yıkım talebi ise bin 500 binayla Nevşehir’den geldi.