Kaldırım Nerede?

Sokak Bizim Derneği, kaldırımlardaki sorunlara dikkat çekebilmek amacıyla ‘Kaldırım Nerede?’ kampanyasını başlatıyor.

İnteraktif bir katılımla gerçekleşecek proje, kaldırımlardaki sorunları bütün kentlilerle beraber tespit etmeyi amaçlıyor.

Kaldırımlar, yayalara güvenli yürüyüş alanı sunan sokağın temel parçasıdır. Her kentin güvenli ve kaliteli bir yaya erişimine sahip olması gerekiyor. Peki, şehirlerimizdeki kaldırımlar ne durumda? Kaldırımlarda arabaların park etmesi, dükkanların kaldırıma taşması, kaldırımların niteliksiz ve yetersiz olması, yürürken sürekliliğin bozulması, engelli erişimine uygun olmaması, kaldırımların standartlara uymaması, dar olması gibi pek çok sorunun farkında mıyız? Sokak Bizim Derneği, kaldırımlardaki fiziksel ve sosyal sorunlara dikkat çekebilmek amacıyla bir ilke imza atıyor ve “Kaldırım Nerede?” kampanyasını hayata geçiriyor.

“Kaldırım Nerede?” kampanyası, Türkiye genelinde hakim bir soruna dikkat çekerek tüm yayaları kaldırımların mevcut durumunu analiz etmeye çağırıyor. Kaldırımda yürürken karşılaştıkları problemleri “Kaldırımölçer’ bandı ile işaretleyen katılımcılar, durumun fotoğrafını çekerek #kaldirimnerede etiketiyle sosyal medyada paylaşabilecekler. Kaldırımlardaki sorunlar” yönelik farkındalık oluşturmayı amaçlayan kampanya kapsamında çekilen fotoğraflar kaldirimnerede.sokakbizim.org sitesinde yayınlanacak. Bu kampanya aracılığıyla yerel aktörlerin dikkatini çekmeyi amaçlayan Sokak Bizim Derneği, kampanyayı kuruluş yıldönümü olan 5 Nisan’da başlatacak.

“Kaldırımölçer” bandının temini ile ilgili detaylı bilgiye Sokak Bizim’in internet sitesi üzerinden erişmek mümkün.

Tanıtım videoları Sarraf Galeyan Mekanik (SGM Stüdyo) tarafından hazırlanan “Kaldırım Nerede?” kampanyasının kullanım kartlarını Melis Basmacı tasarladı.

Kaldırım 130

Kaldırımların fiziksel özellikleriyle ilgili farklı standartlar bulunmaktadır. Fiziksel standartlar konusunda temel bir referans olan Neufert, kaldırım genişliğinin net minimum 1.50 metre olması gerektiğini belirtmektedir. İnsan odaklı ulaşım çalışmalarıyla tanınan VTPI (Victoria Transport Policy Institute) Kurucusu ve Direktörü Todd Litman ise kaldırım genişliğinin net minimum 1 metre olması gerektiğini vurgulamaktadır.

Sokak Bizim Derneği, “Kaldırım Nerede?” kampanyası kapsamında bu standartlardan faydalanarak ideal bir minimum kaldırım genişliği tanımlıyor. Bir insanın omuz genişliğinin 50 santimetre olmasından yola çıkan Dernek, bir insanın rahatlıkla yürüyebileceği genişliği 65 santimetre, iki insanın yan yana yürüyebileceği genişliği 130 santimetre olarak belirliyor.

Sokak Bizim Derneği Hakkında

Sokak Bizim Derneği, kentsel problemler etrafında alternatif çözümler geliştirmek için 2007 yılında kuruldu. Çalışmalarına 2010 yılına kadar inisiyatif biçiminde devam eden ekip, bu yıldan itibaren dernek olarak faaliyet göstermeye başladı. Kentsel ulaşım ve sokak kültürü konularında çeşitli etkinlikler, organizasyonlar ve röportajlar gerçekleştiren Dernek, bu konularda toplumsal bir farkındalık yaratmak amacı güdüyor. İstanbul’un 12 farklı sokağında gerçekleştirdikleri “Ayda Bir Gün Sokak Bizim” etkinlikleriyle çokça dikkat çeken Sokak Bizim Derneği, diğer sivil toplum örgütlerinin de desteğini alarak alternatif projeler üretmeye devam ediyor.

Etiketler

2 yorum

  • ismail-hakki-acar says:

    TS’ye göre en az kaldırım genişliği 2,00 m. olmalıdır. Bizlerin bu en az değerin takipcisi olmamız gerekir. 8 m.lik imar yollarından itibaren 2,00’şer m.lik kaldırımları sağlama imkanı vardır. 2,00 m.lik kaldırım genişliği de nettir, ağaç, direk vs. engellerden arınmış olarak.

  • orkun-avci1 says:

    İzmir’de benzer bir proje gerçekleştirmeyi düşünüyorum. Bulunduğumuz yerde kaldırım genişliği “0” yani hiç yok. Karabağlar Belediyesi’ne dilekçe yazılıyor ama sonuç çıkmıyor.

Bir yanıt yazın