Kalebodur, Kolektif Kent Hafızası Projesi “Her Umut Ortak Arar”ın Destekçisi Oldu

Geliştirdiği ürün ve teknolojilerle mimarların yaratıcılıklarına destek olurken, farklı sosyal sorumluluk projeleriyle mimarlık kültürüne de katkıda bulunmaya çalışan Kalebodur, gazeteci Nilay Örnek’in mimari açıdan kıymetli & hikâyeli binaların arşivini tuttuğu “Her Umut Ortak Arar” projesinin destekçisi oldu.

Örnek’in 1 yılı aşkın süredir Instagram üzerinden yürüttüğü, 2021 Ağustos’undan beri ise www.herumutortakarar.com adresinde topladığı yapıların hikâyeleri, site ziyaretçilerinin katkıları ve kişisel tanıklıkları ile zenginleşerek kolektif bir kent hafızası projesi olma yolunda ilerliyor.

Web sitesinin eklenmesiyle bir arşiv niteliği kazanan proje, Örnek’in yaşadığı ya da seyahat ettiği şehirlerin ve semtlerin tarihine, geçmişine, nedenine-nasılına, mimariye, insanlarına, eski fotoğraflarına ve isimlerine duyduğu meraktan doğdu. Sokakların isimleri nereden gelir, bir semt eskiden nasıl görünürdü gibi soruların peşinde iz sürmeye başlayan Nilay Örnek, bulduklarını sosyal medya hesabında paylaştıkça söz konusu binalarda çocukluğu geçen yahut bina ile bir geçmişi olan kişilerin ve mimarların da katkılarıyla projenin zenginleşmeye başladığını belirtiyor. Bu dinamik sayesinde hem yazılı kaynaklardan hem konunun profesyonellerinden hem de bir anlamda sözlü tarihten beslenen çok bacaklı ve kolektif bir arşive dönüşen Her Umut Ortak Arar’ın web sitesinde binaları konuma, yapıldıkları döneme, mimarına yahut binadan geçen tanınmış kişilere dair filtrelemek ve harita üzerinde görüntüleyip “etrafımda ne var” sorusuna yanıt bulmak mümkün.

Şu anda 150’yi aşkın yapının yer aldığı ve günbegün genişleyen bir arşive sahip olan proje, yalnızca estetik açıdan dikkat çekici ve güzel binaları değil, kent belleğinde yer etmiş, iz bırakmış her tür yapıyı arşivlemeyi hedefliyor. Binalardan insan hikâyelerine, insan hikâyelerinden başka binaların keşfine uzanan yolculuğu Nilay Örnek “apartman dedektifliği” olarak tanımlıyor. Amacının “yaşadığımız yeri bilmek, binalarla insanların ilişkilerini bilerek bugünü doğru anlamaya çalışmak, hafızayı olabildiğince doğru kurmak” olduğunu belirten Nilay Örnek, sitenin mümkün olduğunda başkalarının katkılarıyla büyümesini arzu ettiğini, özellikle İstanbul dışındaki yapıların kaydının tutulabilmesi için gelecek katkıların çok değerli olduğunu ifade ediyor.

Kalebodur’un bugüne dek mimarlık kültürü ve arşivine dair desteklediği önemli arşiv projeleri;

• 2003 yılından bu yana Arkitera tarafından kurulan Türkiye’nin ilk dijital mimarlık arşivi ARKIV’in, proje ortağı olarak destekçi,

• Mimar, sosyolog, yazar, gazeteci ve düşünürler ile bir araya gelerek toplumu ve mimarlığı yakından ilgilendiren konularda tartışma platformu oluşturmak hedefiyle, 2013 yılından beri Prof. Dr. Abdi Güzer ile beraber “Kalebodur’la Mimarlar Konuşuyor” söyleşi ve panel dizisinin öncüsü,

• Türkiye’nin 20. yüzyılını detaylandıracak şekilde oluşturulan SALT Araştırma Mimarlık ve Tasarım Arşivi’nin tek destekleyicisi.

Etiketler

Bir yanıt yazın