Kanal İstanbul savaşları

Başbakan'ın geçen yıl açıkladığı çılgın proje Kanal İstanbul'un marka tescili için kamu ve özel sektör kapıştı.

Ulaştırma Bakanlığı’nın, İstanbul Belediyesi’nin başvuruları red edilirken, Kiler’in ‘Kanalİstanbul’ başvurusuna onayı kaptı.

Hükümetin çılgın projelerinden en büyüğü olan Kanal İstanbul için patent savaşı çıktı. Kamu ve özel sektör ‘Kanal İstanbul’ markasının tescili için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulundu. Red ve onaylar nedeniyle başvuru sahipleri şokta. Hem ‘Kanal İstanbul’ hem de ‘Kanalİstanbul’ olarak yapılan başvurular içinde en ilginci projenin neredeyse sahibi olan Ulaştırma Bakanlığı ‘nın başvurusuna verilen yanıt oldu. Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaat Genel Müdürlüğü 6 Aralık 2011 tarihinde marka tescili için başvurdu. “Kara, deniz ve hava taşımacılığı hizmetleri ve kara, deniz ve hava taşıtlarının kiralanması hizmetleri (tur düzenleme, seyahat için yer ayarlama, kurye hizmetleri dahil” sınıfı için yapılan tescil başvurusu 17 Temmuz 2012 tarihinde reddedildi. Karayolları Genel Müdürlüğü de Ulaştırma Bakanlığı’ndan yaklaşık 20 gün sonra 45 sınıfta marka tescili için başvurdu. Karayolları’nın başvurusu tüm 45 sınıf için yapıldı. Bu kapsamda gıdadan giyime hemen hemen bütün alanlar yer alıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün patent başvurusuna ilişkin değerlendirme 3 Ekim 2012 tarihinde başlandı. Bu konuda Patent Enstitüsü’ne farklı şirketlerin yaptığı diğer 4 başvuru da reddedildi. Daha önce 2007 yılında proje açıklanmadan önce radyo ve televizyon yayını amacıyla alınan ‘Kanal İstanbul’ ise Merküri İletişim adına tescil edildi.

‘Kanalİstanbul’ Kiler’in
‘Kanal İstanbul’ olarak yani iki kelimenin ayrı ayrı yazıldığı hali dışında bir de ‘Kanalİstanbul’ olarak başvurular yapıldı. ‘Kanalİstanbul’ markası için ise Kiler Holding’e ait olan Denge Reklam 45 alanda marka tescilini aldı. 4 Ekim 2012 tarihinde başvuru için gelen itirazların reddedildiğine ilişkin karar verildi. Denge Reklam 27 Nisan 2011 tarihinde başvuru yapmıştı. Bu arada tescil başvurusu için çeşitli itirazlar yapıldı, üçüncü kişilerden görüş alındı. Son olarak 4 Ekim 2012 tarihinde Patent Enstitüsü yayına yapılan itirazları reddetti. Reddedilen itiraza itiraz sahibinin 2 ay içinde bir itiraz hakkı daha bulunuyor. İkinci itiraz gelmezse ‘Kanalİstanbul’ markasının tüm hakları Denge Reklam’ın olacak. Aynı marka için İstanbul Büyükşehir Belediyesi de başvuru yaptı ancak bu başvuru da reddedildi. İstanbul Büşükşehir Belediyesi’nin Mayıs 2011’de yaptığı başvuru Aralık 2011’de reddedildi.

Etiketler

Bir yanıt yazın