Kapadokya Turistlere Ortaçağ’ı Yaşatacak

NESCO destekli kültür turizmi projesi Kayakapı’da 5 farklı uygarlığa ait binalardan 40’ının restorasyonu bitirildi. Proje ile turistlere Ortaçağ ortamında yemek, sanat, çanak-çömlek ve şarap yapımı gibi imkanlar sunulacak.

Kapadokya’nın kendine özgü tarihi dokuları arasında yer alan Ürgüp’ün Kayakapı Mahallesi, uygulanması devam eden UNESCO destekli bir proje ile kültür turizminde görücüye çıkmaya hazırlanıyor.

UNESCO’nun ‘Dünya Mirası Listesi’nde yer alan mahallede, 40’a yakın tarihi yapının restoresi bitti. Etap etap yürütülen restorasyon çalışmaları 6 yılda tamamlanacak ve Kayakapı, özgün mimari dokusu korunmuş olarak turizme kazandırılmış olacak.

Roma’dan günümüze, 5 farklı uygarlığa ait birçok tarihi değeri bir arada barındıran mahallede, “Kayakapı Kültürel ve Doğal Çevre Koruma ve Canlandırma Projesi” adı altında 2011 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları, Dinler Turizm’in bünyesinde oluşturulan Kayakapı Turizm Yatırım AŞ tarafından yürütülüyor.

Proje için 30 milyon dolarlık harcama yapılacak. Ürgüp Belediyesi’nce desteklenen projeye, UNESCO 55 bin dolarlık sembolik katkıda bulundu. İlk etapta 6 milyon dolar harcanarak 3’te 1’lik bölümü tamamlanan proje 2020’de bitecek.
Mahalledeki turistik mekanları, restorasyon sonrası Kayakapı Turizm Yatırım AŞ işletecek. Şirket 49 yıl boyunca bu mekanlarda sanatsal içerikli etkinlikler düzenleyerek, turistlere ortaçağ ortamında yemek yedirmeyi, çanak-çömlek, seramik ve şarap üretimi yaptırmayı hedefliyor.

Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Kayakapı projesinin devreye girmesiyle bölge turizminin daha da güçleneceğini belirterek,”- Mahalle yıllar önce afet bölgesi ilan edilerek boşaltıldı.

Biz 2000 yılında mahallenin korunarak turizme kazandırılması için harekete geçtik. Afet bölgesi kapsamından çıkarılması sonrasında ise restore edilmesi için ihaleye çıkıldı” dedi.

Proje, 500 kişiye istihdam yaratacak

Kayakapı Turizm Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dinler : Kayakapı UNESCO’nun dünya kültür mirası listesindeki Göreme Milli Parkı sınırları içinde. Mahallenin Ürgüp Belediyesi tarafından 2002 yılında gündeme getirilen koruma amaçlı projesi Kapadokya için 100 yılın projesi.

30 bin metrekare alandaki 212 tarihi yapıyı kapsıyor. Burada Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun tescil ettiği aralarında kayadan oyma cami, kilise ve çeşmelerle, tarihi Roma hamamlarının da yer aldığı, karakteristik özelliklere sahip 20 dolayında yapı var.

Başta Aziz Yuhannes’in evi olmak üzere, bir bölümü müzeye dönüştürülecek. Proje bölgeye gelen turist sayısında önemli artış sağlayarak Ürgüp ve Kapadokya’nın ekonomik, sosyal ve kültürel yaşantısına hareketlilik kazandıracak. Türkiye’nin kültür mirasına yönelik en büyük yatırım.

Mahalleyi yeniden yapılandırarak önemli bir turizm merkezi haline getiriyoruz. Amacımız turiste Ortaçağ ortamında farklı mekanlarda yemek, sanat, çanak-çömlek yapımı, şarap yapımı- tadımı gibi imkanları sunmak.

Restoresi biten bölümde otantik eşyalarla dayanıp döşenen bir butik otel oluşturuldu.

Bölgeye özgü zengin el sanatları örneklerinin sergileneceği müzenin de açılış hazırlıkları yapılıyor. Etap etap ele alınan proje tamamlandığında, yaklaşık 500 kişiye istihdam yaratacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın