Argos in Cappadocia ve Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliğinde düzenlenen Bezirhane Buluşmaları 3.2 kapsamında, bir grup davetli mimar, şehir plancısı ve peyzaj mimarı 18 – 20 Kasım tarihlerinde Kapadokya’da buluştu.
Kapadokya’nın sorunlu alanlarının 3 farklı ekip ile masaya yatırmayı hedefleyen Bezirhane Buluşmaları 3 kapsamında, davetli mimarlardan oluşan ekiplerin 3 gün sürecek inceleme ve tartışmaları sonunda ölçek farkı gözetmeksizin Kapadokya’ya dair proje / fikir üretmeleri planlanıyor.
Bezirhane Buluşmaları 3.2 için oluşturulan ekipte Özgür Bingöl, Sertaç Erten, Devrim Çimen, Ekin Çoban Turhan, Belemir Dalokay, Dürrin Süer, Metin Kılıç, Doğu Kaptan, Can Kubin, Onat Öktem, Ata Turak, Hüseyin Yanar, Mahir Polat’ın yanı sıra Kapadokya ile benzerliği dikkat çeken İtalya’nın Matera şehrinin restorasyon çalışmaları ile ilgilenen mimar Antonia Acito da yer aldı.
Buluşmanın birinci gününde turist toplanma, panorama ve koruma sorunlarının yaşandığı özel alanlarda incelemeler yapıldı. Gezi sırasında mimar Aslı Özbay her odak nokta için bilgilendirmeler yaptı.
Günün sonunda, gezilen / incelenen alanları tartışmak, deneyimleri paylaşmak üzere mimarlar Argos in Cappadocia’da bulunan Bezirhane’de toplandı. Ömer Yılmaz ve Aslı Özbay’ın sunumlarıyla odak alanlardaki sorunlar hakkındaki tartışma derinleşti.
Yapılan tartışmalar üzerine ikinci gün farklı odak alanlarının, ören yerlerinin, Kapadokya bölgesini oluşturan şehirlerin yeni ve eski yapılaşma alanlarının kesişim noktalarının incelendiği geziye devam edildi.
Günün sonunda, Doğan Kuban ve Baran İdil’in de katılımıyla, ziyaretçilere açık bir Forum düzenlendi. Forum Antonia Acito’nun Metera şehrinin restorasyon süreci ve Matera – Kapadokya ilişkisi üzerine yaptığı sunum ile başladı. Matera şehrinin tarihini “ahırlardan yıldızlara” şeklinde ifade eden Acito, Matera’nın İtalya’nın en fakir şehirlerinden biri iken çok hızlı bir gelişim ile günümüze nasıl geldiğinden bahsetti.
İtalya’nın, Venedik gibi büyük şehirleri ile yarışarak, 2019 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Matera’da, tarih boyunca taşların oyulmasıyla çıkan malzemenin tekrar yapı malzemesi olarak kullanıldığını vurgulayan Acito, şehrin bugünkü halini alması için, devletin yanı sıra yerel halkın da yaptığı katkılardan bahsetti.
Sunumun ardından Kapadokya bölgesinde yaşayan mimar, fotoğrafçı, tasarımcı ve yerel dernek üyeleri kendi gözlerinden sorunları aktardı. Yapılan tartışmalarda örgütlenmenin, yerel yönetim ile birlikte çalışmanın öneminin yanı sıra zamana karşı duyarlı olmanın önemi de vurgulandı. “Turizmi nasıl mekan ve tarihle buluşturabiliriz?” sorusuna cevap aranırken, Kapadokya’nın yavaşlık, yerindelik, zanaat kavramları ile beraber düşünülmesi ve makro ölçekte yapılacak planların, mikro ölçekteki planlarla daima desteklenmesinin, makro ve mikro müdahalelerin birlikte çalıştığı bir yaklaşım benimsenmesinin gerektiği üzerinde duruldu.
Bezirhane Buluşmaları 3.3 için davetli mimarlara Matera kenti üzerine Acito ile beraber çalışan ve 2019 Avrupa Turizm Başkenti vizyon planlamasında çalışmalar yapan Alberto Giordano eşlik edecek. Giordano’nun 27 Kasım tarihinde, Argos in Cappadocia’da bulunan Bezirhane’de izleyicilere açık olarak yapacağı sunumun ardından Kapadokya üzerinden tartışmalar devam edecek.
Bezirhane Buluşmaları 3.3’ün de tamamlanmasının ardından, buluşmalara katılan davetli mimarların 15 Aralık tarihine kadar teslim edecekleri metin, eskiz kolaj, fotoğraf, maket, teknik çizim vb. gibi ürünler, bir kitap ve sergiye dönüşecek.