Argos in Cappadocia ve Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliğinde düzenlenen Bezirhane Buluşmaları 3'ün ilk ayağı, 12 -15 Kasım tarihlerinde yapıldı.
Bezirhane Buluşmaları adı altında yapılan etkinlik serisinin ilki Ocak 2013’te Cami başlığı ile yapılmıştı. İkincisi ise Kasım 2014’te Sagrada Familia’nın restorasyonunda görev alan Mark Burry’nin Argos in Cappadocia’da verdiği konferansıydı. Bezirhane Buluşmaları 3 ise Kapadokya’nın sorunlu alanlarını davetli mimarlar ile ele almayı hedefliyor. Bu bağlamda katılımcı mimarlardan Kapadokya için tekil bir objeden, kırsal alan düzenlemesine kadar uzanabilecek geniş bir alanda fikir üretmeleri bekleniyor.
12-15 Kasım tarihleri arasında Argos in Cappadocia’da yapılan ilk buluşmaya katılan mimarlar Mert Ayaroğu, Kutlu Bal, Evren Başbuğ, Ömer Selçuk Baz, Hüseyin Bütüner, İlgi Karaaslan, Mehmet Kütükçüoğlu, Pınar Gökbayrak, Semra Uygur ve Özcan Uygur oldu. Katılımcılar ilk gün mimar Aslı Özbay eşliğinde Kapadokya’nın farklı bölgelerindeki sorunlu alanları gezdi. Tur kapsamında, turistlerin yoğun olarak vakit geçirdiği bölgeler, panorama alanları, koruma sorunlarının yaşandığı kültürel ve doğal alanlar yer aldı.
Aynı günün sonunda Argos in Cappadocia’da bulunan Bezirhane’de değerlendirme toplantısı yapan mimarlar, görüş ve ilk izlenimleri masaya yatırdı. Genel olarak mimarların “bütünsel bir bakış açısı eksikliği” üzerinde durduğu toplantıda, kamusallık ve Türkiye’de koruma anlayışının çıkmazları üzerine tartışmalar yaşandı.
2. gün katılımcı mimarlara Aslı Özbay Kapadokya’nın sorunlu alanlarına ilişkin bir sunum yaptı ve katılımcılara üzerinde çalışmak istedikleri alanları yeniden gezmeleri/deneyimlemeleri için serbest zaman tanındı. Günün sonunda dışarıya açık olarak, Aslı Özbay ve Ömer Yılmaz moderatörlüğünde yapılan forumda tekrar bir araya gelen tasarımcılar bu kez Nevşehir’de mimarlık, otelcilik, balon işletmeciliği yapan aktörlerle de tartışma fırsatı yakaladı. Forumda mimar katılımcılar Nevşehirli katılımcılara gördükleri sorunları aktarırken genel olarak bütüncül bakış yoksunluğu, kamusal alanlarda yönetim karmaşası, şeffaflık gibi sorunlara değindiler.
Yerellik, tarihe saygı ve yerin önemini kavrama gibi konuların ağırlık bulduğu toplantıda forum katılımcıları turist profillerine de dikkat çekerken artan turizm yatırımlarının bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini, sahip olunan potansiyelin bu artış içerisinde dikkate alınmadığını belirtti. Kapadokya’da balonun yarattığı kimliğe de dikkat çeken katılımcılar, tarihsel ve doğal olanı talep eden turistin neredeyse yok denecek kadar az olduğunu vurguladılar.
Davetli mimarların 15 Aralık tarihine kadar bir metin, eskiz kolaj, fotoğraf, maket ya da teknik çizim sunması bekleniyor. Ortaya çıkan materyallerin bir kitaba dönüştürülmesi ve bir sergi yapılması hedeflenmekte.