“Katılımcılara tavsiyem çok iyi araştırma yapmaları”

Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde yer alan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği (EMKOUİB) tarafından öğrenci ve profesyonel olmak üzere 2 kategoride düzenlenen ödüllü tasarım yarışması “IV. Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması” için başvuru süreci devam ederken geçen yılın kazananlarına projeleri ve yarışmayla ilgili düşüncelerini sorduk.

Geçtiğimiz sene profesyonel kategoride dereceye girenlerin düşüncelerini derlediğimiz ikinci yazımızda proje sahiplerine şu soruları yönelttik:

– Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?
– Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?
– Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Yağmur Gürol

Ezber Bozan Tasarım Yarışması Profesyonel Kategorisinin 1.’lik ödülünü “Benimle Oynar Mısın?” isimli projesiyle Yağmur Gürol kazandı.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandın? Projeni kısaca anlatır mısın?

Yağmur: Projemin ilham kaynağı deprem bölgesindeki çocukların oyun ihtiyacı olmuştu. Bunun için depremzede çocukların oyun oynayarak yaşadıkları travmatik olayların nasıl üstesinden geldiklerini, oyunların içeriğinin ne olması gerektiği gibi bilgiler topladım. Bununla birlikte hazırladığım mobilyanın birçok çocuğa ve bölgeye ulaşması gerektiği için, kolay üretilebilir, paketlenebilir ve modüler olması gibi gereksinimler ortaya çıktı. Sonuç olarak sadece deprem bölgesindeki çocukların değil bütün çocukların kullanabileceği, oyunu onların hayal gücüne bırakan bir final ürün çıktı ve bu ürün yarışma konseptinin gerekliliklerini karşılıyordu diye düşünüyorum.

Arkitera: Yarışmanın sana ne gibi faydaları oldu?

Yağmur: Tasarım yarışmalarına katılmak birçok deneyim yaşamanızı sağlamakla birlikte birçok fırsat için de kapı açma olasılığı var. Ama benim için Ezber Bozan Tasarım Yarışması’nın yurtdışı fuar gezisi ödülü harika bir deneyimdi. 3 gün boyunca Milano’daki yaşamın içerisinde birçok ikonik tasarım, çeşitli mobilya ve sergilere maruz kalarak zihnimin açıldığını hissettim ve birçok ilham alınabilecek şeyle karşılaştım.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerilerin neler olur?

Yağmur: Bana göre tasarlanan ürünün sunumu çok önemli bir role sahip. Sunum paftasında ürünün çıkış noktası ve tüm önemli özelliklerinin algılanabilir olması, izleyicinin verilen bilgileri takip edebilmesi için pafta hazırlanması yeterli vakti vermelerini önerebilirim.

Eren Güner

Profesyonel kategoride 2.’lik ödülü “Ekinox” isimli tasarımıyla Eren Güner‘in oldu.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Eren: Yarışmaya hazırlanırken ilk olarak yarışmanın temasını da göz önünde bulundurarak soyut kavramlar üzerinde çalışmalar gerçekleştirdim. Kullanıcı ihtiyaçlarını ve eylemlerini gözden geçirerek yarışma temasına en iyi uyum sağlayabilecek personayı belirledim. Personamın gerektirdiği ihtiyaçları gerek mevcut piyasadaki ürünleri karşılaştırarak ve inceleyerek gerekse kişisel yaşantımda tanıdığım kişilerin günlük rutinlerini gözlemleyerek büyük ölçüde kesinleştirdim. Kullanıcının ve ürünü kullanacağı mekanın gereksinimlerine uyum sağlayacak şekilde konseptlerimi eskizlere geçirerek belirli formlar elde ettim. Üretim ve uygulanabilirlik kaygılarıyla da birlikte ürünün formu, üretiminde kullanılacak materyaller ve kullanım senaryosu oturtularak ürünüm nihai hale gelmiş bulundu.

Arkitera: Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Eren: Yarışma sürecinin benim için çok keyifli geçtiğini söyleyebilirim, kullandığım yöntemleri ve teknikleri daha da pekiştirmeme yardımcı oldu. Yarışma ile birlikte ödül ve tanınan fırsatların yanı sıra benimle aynı sektörde yer alan birçok kişi ile tanışma fırsatı elde ettim.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Eren: Bu sene yarışmaya katılacak kişiler için tavsiyem; ürünlerinin formlarını ve kullanıcı senaryolarını belirlemeden önce yönelecekleri kullanıcıyı, kullanıcı ihtiyaçlarını ve ürünü kullanırken gerçekleştirdiği eylemleri detaylı bir şekilde göz önünde bulundurmaları olur.

Metin Süngü

Profesyonel kategorideki son ödül olan 3.’lük ödülü ise “Quaper” isimli tasarımıyla Metin Süngü‘ye verildi.

Arkitera: Yarışmaya nasıl hazırlandınız? Projenizi kısaca anlatır mısınız?

Metin: Öncelikle bu yarışmada emeği geçen herkese teşekkür ederim. Yarışmaya hazırlanırken ilk olarak konseptimi yarışma teması dahilinde güncel hangi konularda tasarlayabileceğimi düşündüm. Ülkemizin yaşamış olduğu büyük deprem benim ana hedefim oldu. Bu konu, insanlarımızın deprem esnasında ve sonrasında yaşadığı problemleri göz önünde bulundurarak, olası yaşanabilecek benzer bir afette ne tarz ürünlere ihtiyacımız olabilir diye düşünmemi sağladı. Sonrasında yaşanan problemleri keşfedip farklı ürün konseptleri üzerinde çalıştım. Konseptim çadır içi ürünü olduğu için Kızılay çadırlarını araştırıp ne kadar alanım olduğu ve ürünümü hangi boyutlarda kullanabileceğimi kararlaştırdım. Ayrıca deprem bölgesine ulaşımda sıkıntı yaşandığı için bir konteyner içerisinde maksimum taşıyabilmekte önceliklerimden oldu. Sonrasında son eskizler ve görselleştirmeler ürünü son haline getirdi. Quaper’ın tasarımında en önemli nokta ürünün kullanım öncesi senaryosu ve kullanım alanındaki senaryosunu iyi kurgulamak oldu.

Arkitera: Yarışmanın size ne gibi faydaları oldu?

Metin: Ezber Bozan Tasarım Yarışmasının çok iyi bir jüri ekibi var. Böyle güzel bir Jüri ekibinden ödül alabilmek benim için çok değerli ve onur vericiydi. Bunun yansıra sağlanan yurtdışı eğitim bursunun, öğrenciler ve profesyoneller için bu yarışmada en büyük motivasyon kaynağı olacağına inanıyorum.

Arkitera: Bu sene yarışmaya katılacaklara önerileriniz neler olur?

Metin: Bu senenin konusu Mobil Yaşam. Bu seneki katılımcılara tavsiyem çok iyi araştırma yapmaları. İyi bir araştırma, devamında iyi bir problem tespiti ve çözüm getirecektir. Sonrasında bunları ürüne dökmek işin zevkli ve eğlenceli kısmı oluyor. Böyle güzel jürisi ve imkanları olan bir yarışmayı her tasarımcının değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ödül almak ne kadar önemli olsada, tasarımcıların bu yarışma brief’i ile portfolyolarına yeni bir ürün eklemesinin güzel ve değerli olacağını düşünüyorum. Şimdiden katılacak tasarımcılara başarılar diliyorum.

 

IV. Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması

 

“Bu yarışma size unutulmaz fırsatlar sunabilir”

 

Etiketler

Bir yanıt yazın