Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anadolu’daki bir arkeolojik kazıda çok önemli bir heykel bulunduğunu, bu konudaki basın açıklamasını gelecek hafta kazının yapıldığı bölgede, kazı ekibiyle birlikte yapacağını söyledi.
Antalya’nın Demre İlçesi’nde DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bakan Günay, çeşitli illerdeki arkeolojik kazıların sürdüğünü ve önemli buluntular elde edildiğini belirtti. Bakan Günay, “Kazılarda yeni heykeller buluyoruz. Bu arada çok yeni bir buluntumuz var. Önümüzdeki hafta onu basınla paylaşacağım. Bu bir Roma heykeli değil. Çok önemli bir heykel. 1.5 ton ağırlığında, bir omuzdan yukarı insan başı. Bir Anadolulu heykeli. Bu açıdan çok özgün. Anadolu uygarlıklarına ait olan, dışarıdan gelmiş olan değil, çok önemli bir heykel. Onu da önümüzdeki günlerde basınla paylaşacağım” dedi.
Bakan Günay, açıklamayı kazının yapıldığı bölgede, kazı ekibiyle birlikte yapacağını kaydetti.
Bakan Günay, geçen yıldan beri dünyanın en önemli kazılarından birinin Muğla’nın Milas İlçesi yakınlarında sürdüğüne işaret ederek, burada Hekatomnos Anıtı’nın kazısının sürdüğünü, kazı bölgesi ve çevresinde çok büyük kamulaştırmalar yaptıklarını belirtti.
Son yıllarda Roma, Likya, Frigya, Lidya dönemine ait kazıların yanı sıra, Anadolu Selçuklu eserlerini de ayağa kaldırmaya çalıştıklarını vurgulayan Günay, şu bilgileri verdi:
“Şimdi Milas’ta Hekatomnos anıtının ve lahdinin kazısını yapıyoruz. Bir açık hava müzesi yapmaya çalışıyoruz orada. Bir yandan da hemen 10 kilometre mesafede Berçin Kalesi’nde çalışıyoruz. Ben istiyorum ki Anadolu Selçuklu Uygarlığı’nın izlerini, tıpkı Roma gibi ayağa kaldırabilelim. Kubadabad Sarayı var Beyşehir yakınlarında. Kubadabad Sarayı, Alaaddin Keykubat’ın, göl kıyısındaki yazlık sarayıdır. Sarayın izlerinden ne olduğu anlaşılamıyordu. Beyşehirli turizmci Ali Akkanat ile önemli bir sponsorluk anlaşması yaptık. Sarayı restore ettiriyoruz. Birkaç yıl içinde bölgeye gelenler için kalıntıların anlaşılmasını sağlayacağız.”
Dünyanın en büyük Türk- İslam mezarlığının Bitlis’in Ahlat İlçesi’nde olduğunu dile getiren Günay, orada yapılan çalışmalarla yaz mevsimi sonunda Ahlat’ın yüzünün önemli bir biçimde değişeceğini ifade etti.
Bakan Ertuğrul Günay, Türkiye’ye gelen turist sayısı bakımından yılın ilk yarısına ilişkin değerlendirmesinde, 2012’nin turizm açısından 2011 ile değil, 2010 yılıyla kıyaslanmasının doğru olacağının altını çizerek, bu yılın ilk altı ayında Türkiye’ye gelen turist sayısının 2010’a göre azalmadığına dikkati çekti. Bakan Günay şöyle devam etti:
“2011’de Kuzey Afrika’daki ülkelerin yaşadığı sorunlar yüzünden, bu ülkelere yönelik rezervasyonlar iptal edilmiş ve Türkiye’ye yönelmişti. Bu nedenle Türkiye 2011’de, ortalamanın biraz üzerinde, dünya ortalamasının iki katından fazla bir artış sağlamıştı. Bu yüzden 2011 yılındaki artışımız istisnai bir artıştı. Biz 2010’nun üzerinde seyrettiğimiz takdirde yine dünya ortalamasının üzerinde ve olumlu bir seyir takip etmiş olacağız. Haziran itibariyle Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 2’ler civarında bir eksilmemiz var. Türkiye’ye gelen turist sayısı belki bu yıl artmayacak ama turizm gelirleri rakamlarında anormal bir geriye gidiş olmayacak. Tam tersine bir yükselme, kişi başına gelirde bir artış sağlayacağımızı umut ediyorum.”
Bakan Ertuğrul Günay, son yıllarda sahil turizminin yanı sıra, sağlık, kongre, gastronomi turizmine yönelerek, turizmi farklı alanlarda çeşitlendirmeye başladıklarını da anlattı. Günay, “Golf imkanlarını, kış sporları imkanlarını artırmaya çalışıyoruz. Turizm, bütünüyle albenisi olan bir sektör haline geldi” dedi.