28 Nisan 2012 Cumartesi günü Kalebodur sponsorluğunda 17. kez düzenlenen ARKİV Buluşması, Doğan Holding Genel Müdürlük Yapısı'nda gerçekleşti.
Buluşma’ya Hale Keskinalemdar, Güray Oskay, İpek Akpınar, Ömer Kanıpak, Dila Gökalp, Hakan Tüzün Şengül, Seda Kurt, Pınar Koyuncu, Can Çinici, Murat Şanal, A / Y Mimarlık’tan Bahar Ünlü, Atelye70’ten Doğu Kaptan, Baraka Mimarlık’tan Abdurrahman Çekim ve Didem Cengiz, CM Mimarlık’tan Cem Sorguç, MuuM’dan Melis Akıncı ve Elif Özgür, PAB’dan Pınar Gökbayrak ve Ali Eray, Tekeli – Sisa Mimarlık’tan Dilgün Saklar, Swanke Hayden Connell Mimarlık’tan Zeynep Orberk ve Burcu Şenparlak, Tabanlıoğlu Mimarlık’tan Ayşe Akdoğan ve Semah Akdoğan, TeCe Mimarlık’tan Cem İlhan ve Tülin Hadi, Yalın Mimarlık’tan Ömer Selçuk Baz, NSMH’den Sibel Özdoğan, Metehan Kahya, Hakan Deniz Özdemir ve Tuğçe Şık Erdoğan, Kalebodur’dan Pelin Özgen ve Ayşe Çamcı, Arkitera Mimarlık Merkezi’nden Emine Merdim Yılmaz ve Selin Biçer, Uğur Ceylan katıldı.
2011 yılında ARKİV Seçkileri arasında yer alan ve aynı zamanda 2012 ArkiPARC Gayrimenkul Ödülleri Ofis Kategorisi Finalistleri’nden biri olan Doğan Holding Genel Müdürlük Yapısı’ndaki Buluşma, Nevzat Sayın’ın yapıyı anlattığı toplantı ile başladı.
Sayın, 12 bin metrekarelik yapının yaklaşık 2/3’ünün toprak altında bulunduğunu ve bu yüzden sonuçta çıkan ürünün yeraltı mimarlığına ait olduğunu söyledi. Toprak altında kalan alanların emsale dahil olmadığı için bonus sayıldığını ifade eden Sayın, yapının bulunduğu çevrede ancak bu boyutta bir bina yapılabileceğini anlattı. Özellikle işverenlere bu tip yapıları anlatmanın zorluklarına da değindi.
Aydın Doğan’ın çalışmak için çok iyi bir işveren olduğunu, çünkü mimarlara çözümle değil sorunlarla geldiğini belirten Sayın, “Yapıyı nereye götürmek istiyorsak öyle oldu” dedi. İşverenin projenin ilk başında mimardan bir tane daha Shell Genel Müdürlük Binası’ndan yapmasını istediğini belirtti.
Çok sıkışık bir programı yapıya yerleştirmeye çalıştıklarını açıklayan Sayın, vaziyet planı denemeleri yaptıklarını ve dikdörtgen bir arazide yapının nasıl konumlanacağını aradıklarını detaylarıyla anlattı.
Nevzat Sayın, yapının değiştirilebilir olduğunu ve bu durumun daha proje sürecinde başladığını sözlerine ekledi.
Sayın cephe için ofiste epey bir zaman harcandığını ve sonuçta kendine has ile ülkedeki anonimliğin arasında kalan bir cephe elde ettiklerini ifade etti. Her yerde rastlanabilecek türde bir cepheye sahip bu yapının kurumsal kimliği yansıtan, değiştirilebilir ve çevreyle kurduğu ilişkiler nedeniyle anlamlı hale geldiğini söyledi.
Doğan Holding Genel Müdürlük Yapısı projenin ilk aşamalarında %100 kendi enerjisini karşılayan bir bina olarak düşünüldüğünü halde ne yazık ki hayata geçirilememiş.
Nevzat Sayın sözlerini tamamladıktan sonra salondan gelen soruları yanıtladı ve daha sonra yapı gezildi.
Kapalı oturumlar halinde belli periyodlarda düzenlenen buluşmalarda her oturumda farklı bir proje geziliyor ve tartışılıyor. Buluşmaların kaydedildiği videolar, ARKİV’de ilgili projelerin başlıkları altında yayınlanıyor.
1 Yorum
Yapının sürecini ,çok keyifli bir şekilde anlatmış. Zekicede çözüm önerileri getirmişler problemlere karşı.Bu samimi anlatım şekli için ayrıca teşekkürler..Yapıda emeği geçen herkese de teşekkürler..