Maçka Parkı’nda başlayan proje üzerine kent savunucuları parkta bir araya geldi. Maçka Parkı’na sahip çıkan kent savunucuları karşılarına çıkan şirket yetkilisine “Projeye başlarken kime sordunuz?” diye sordu.
İstanbul’da Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri Projesi’nin Dolmabahçe ayağı için bir kısmı kapatılan Maçka Demokrasi Parkı’nın Beşiktaş Stadyumu’na bakan kısmı çitlerle çevrildi. Bunun üzerine harekete geçen İstanbul Kent Savunması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) projesi hakkında bilgi almak ve projeyi denetlemek için 26 Ocak akşamı forum yapmak üzere parkta bir araya geldi. Maçka Parkı’nda bir araya gelenlere CHP İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gülay Yedekçi ve Selina Doğan da eşlik etti.
Yine aynı nakarat: Ağaç kesimi olmayacak
Kent savunucularının forum çağrısını gören şirket, forum saatinde orada bulunmak üzere bir yetkili gönderdi. Yetkilinin “Parkta kesinlikle ağaç kesimi olmayacak” sözlerine karşılık kent savunucuları bunun bir yalan olduğunu söyleyerek tepki gösterdi. Firma yetkilisine sorularını yönelten kent savunucuları cevap alamayınca parkın kapatılan kapısına kadar yürüdü. Kent savunucuları burada kısa bir forum gerçekleştirdi.
“Kime sordunuz?”
Bu vadinin İstanbul’da ender yeşil alanlardan bir tanesi olduğunu söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu “Bütün bölgeye hizmet veren ve tek nefes alınabilecek bir yer. Bu bölgenin bir sakini olarak buradayım. Parkı zaman zaman kullanıyorum. Hiçbir bilgilendirme olmadan açıklama olmadan buranın kapatılmış olması son derece yanlış” dedi. Projenin kamuoyuna açık bir şekilde yürütülmesi gerektiğini söyleyen Tanrıkulu, çevreye duyarlı olmak koşulu ile İstanbul trafiğini rahatlatacak projeleri onayladıklarını ifade etti.
CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekçi ise çalışmaların halkla paylaşılmadan yapıldığını savundu. “Otobüs durağının yerini değiştirirken halka soracağım, diyen İBB Başkanı Kadir Topbaş bu parkı yıkarken, bu parktaki ağaçları kesmeye çalışırken kime sordu” diye konuştu.
“Nefes alabildiğimiz tek alan”
Tiyatro sanatçısı Tilbe Saran, “Burada büyüdüm, burada yaşlandım. Deprem sırasında burası bütün bölge halkı tarafından kullanıldı. Her bir ağaç bizim için çok kıymetli. Temiz hava alabildiğimiz, toprağa basabildiğimiz sosyalleştiğimiz bir alan ve bu bölgede başka böyle alan yok” ifadelerini kullandı. Bir mahalle sakini ise “Yeşil bizim için çok kıymetli. Burası nefes alacağımız tek alan. Hiçbir şekilde böyle bir şeye tevessül etmesinler, yoksa karşılarında halkı bulacaklar” dedi.