ÇYDD’nin ‘Kente Karşı Suç’ konulu fotoğraf yarışması 2 bin katılımla gerçekleşti.
Kentlerimizdeki çarpık ve plansız yapılaşmalara son yıllarda bir yenisi eklendi: “Saygısız ve planlı yapılaşma…”
Bu anımsatma, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin “sağlıklı yaşam” için başlattığı “çevreye saygılı kentleşme” çalışmaları kapsamındaki “Kente Karşı Suç” konulu ulusal fotoğraf yarışmasının duyurusunda vardı.
“Özellikle kent siluetini tahrip eden ‘azman’ yapılar; tarihten gelen kimlikli peyzajı yok eden ‘şımarık’ binalar; korunması gerekli tarihi ve özgün dokuları delik deşik eden ‘otomobil’ sevdalısı yol ve kavşaklar gibi uygulamaların, örneğin geçmiş yıllardaki gecekondulardan ve kaçak yapılardan en önemli farkı ‘planlı’ olmaları” denilen duyuruda bunun nedeni şöyle özetlenmişti: “Çünkü yetkililer bu gibi ‘kente karşı suç’ niteliğindeki uygulamaları artık ‘planlayarak’ gerçekleştiriyorlar; yatırımcılar da yetkililerden genellikle özel siyasi, ticari ya da başka tür yakınlıklarla alınmış ‘ayrıcalıklı izin’lerle amaçlarına ulaşıyorlar.”
ÇYDD ve Fotopya Fotoğraf Sanatı Portalı (www.fotopya.com.tr) çoğu “siyasi destek”le gerçekleşen bu vb uygulamaların “kente karşı suç” niteliği taşıdığı yönündeki eleştirilere katkıda bulunmak için ülke genelinde bir fotoğraf yarışması organize etti. Yarışmaya iki bine yakın fotoğraf gönderildi…
Hürriyet gazetesinden Sebati Karakurt, Milliyet gazetesinden Ercan Arslan, Cumhuriyet gazetesinden Oktay Ekinci, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Nadir Ede ve Marmara Üniversitesi’nden Doç. Emre İkizler’in görev aldığı seçici kurul, Fotopya proje sahibi Akın Mısırlıoğlu ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyon yetkilisi Serdar Akyay’ın da katılımıyla 24 Nisan’da toplanarak; Giresun’da öğretmenlik yapan Garip Yörük’ün fotoğrafını 1’inci, Erkan Kalender’in fotoğrafını 2’nci, İzzet Uğur Ölmez’in fotoğrafını da 3’üncü seçti. Jüri Özel Ödülü ve mansiyonlarla birlikte 50 kadar fotoğraf sergilenmeye değer bulundu.
Yarışmanın sergisi ve ödül töreni “5 Haziran Dünya Çevre Günü”nde saat 16.00’da MSGSÜ’de açılacak. Kentlerimizin her yönüyle “suç” oluşturan çıkarcı imar kararları, rant yapılanması ve kültür yoksunu kullanımlar yüzünden nasıl “yaşanılmaz” duruma geldiğini belgeleyen yarışma ve sergisinden bakalım asıl “sorumlu”lar gerekli dersleri çıkartabilecekler mi?