Gerilla kamusal sanat işlerinden biri daha kentinize gelmiş ama görmemiş olabilirsiniz. Çünkü kelebeğin ömrü 1 gündür.
New York’lu sanatçı Tasha Lewis’in Swarm The World enstalasyonunda kullandığı mavi kelebekler kente geliyor ve hiç bırakmadan uçup gidiyor.
Sadece New York’u değil tüm dünyayı gezen kelebekler, Lewis’in 2 yıllık çalışmasının bir ürünü. Sanatçının blue-print baskı yöntemi ile ürettiği 6.000 manyetik kelebek, sokaktaki metal tüm objelere yapışıyor ve kentsel peyzajın algısını değiştirmeyi hedefliyor.
Lewis, başlangıçta kentte “gerilla heykelcikler” olarak başlayan kelebek kondurmaların kendisine ilham verdiğini söylüyor. “Belki ben değil ama kelebekler tüm dünyayı dolaşabilir” diyen sanatçı, 7 kıtadan 187 kişi ile işbirliği yapıyor ve kelebeklerini farklı kentlere yolluyor. Kelebeklerin yanında eser için yapılması gerekenler için bir kullanım kılavuzu, hatta bir ilk yardım çantası bile bulunuyor.
Kelebekler kente konuyor ve diğer kente uçuyor.
Anlık bir kent imgesinin oluşmasından yada bir dizi seri fotoğraftan da öte çalışma, dijital teknolojiler ile kurulan bağları aşarak kamusal alan üzerine üretilmiş tek bir fikrin küresel bir ölçekte nasıl bağlayıcı roller üstelenebileceğini tartışmaya açıyor.
Swarm The World ile ilgili daha fazla bilgi almak ve destek vermek için projenin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.