Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi ve İstanbul Çalışmaları Merkezi iş birliği ile düzenlenen Salı Seminerleri'nin 19 Şubat'taki konukları Kentsel Strateji'den Faruk Göksu ve Sıla Akalp'ti.
“Kentlerin Geleceği: 6K” başlıklı sunumlarında Faruk Göksu, 60’lı yıllardan bu yana Türkiye’de varolan kavramlardan bahsetti. Özal Dönemi’nde tapu tahsisi ile ilgili çıkan yasayla gecekonduların dönüşüm sürecinin başlaması ve daha sonra 1999 Depremi ile meydana gelen yıkımların kentlerin gelişim ve dönüşüm süreçlerinde önemli kırılma noktaları olduğunu belirtti. Tüm bu süreçlerin sonucunda da yapı ve yaşam kalitesi riskinin ortaya çıktığını ve şimdilerde de Türkiye’de “kentsel dönüşüm” kavramı altında gayrimenkul geliştirme yapıldığını vurguladı.
Yeni kent modeli yaklaşımlarını gerçekleştirmek amaçlı geliştirdikleri BEK Analizi’nden bahseden Göksu, 6K olarak tanımladıkları koruma, kapasite, kalkınma, kimlik, katılım ve kurgu kavramlarının kentlerin tasarlanmasında önemli rol oynadıklarını ifade etti. 6K ile yaptıkları bir çalışma olarak da Çayırova yerleşmesi için geliştirdikleri çalışmaları örnek verdi.
Daha sonra Sıla Akalp, yeni planlama yaklaşımları olarak tanımladıkları 3 ADA, Mahalle ve İlçe ölçeğindeki çalışmalarını Destek Platformu altında gerçekleştirdikleri çalıştaylarla anlattı.
2011 yılında ilki yapılan 3ADA 1ADA çalıştayından sonra 2012 yılında “Mahalle” çalıştayı yapılmıştı. 2013 yılının Mayıs ayında da “Kent” çalıştayının yapılması planlanıyor.
Tüm bu çalıştayların sonucu ortaya çıkan ve önem kazanan tanımları da şu şekilde sıraladılar:
– Üç yaşamsal dokunuş; damar, düğüm, doku
– Uyumlu yapılar
– Yaşayan sokaklar
– Karşılıklı bonus (Ver -Al)
– Aşağı ve yukarı mahalle (İmar hakları transferi)
– Mahalle tasarımcısı
– Mahalle rehberleri
– Mahalle fonu
– Mahalle müteahhitliği
– Bizim mahalle