Sektör olarak hedeflerinin 2015 yılına kadar 40 milyar dolara ulaşmak olduğunu belirten İMSAD Başkanı Bilmaç, kentsel dönüşümle birlikte inşaat malzemeleri sektörüne her yıl ortalama 5 milyar dolarlık ek bir pazar oluşturacağına dikkat çekti.
Bilmaç, kentsel dönüşümün sektöre toplamda 50 milyar dolar ek katkı sağlayacağını da söyledi
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, kentsel dönüşümün sektörleri için tam bir ilaç olacağını ve 50 milyar dolarlık ekstra bir pazar oluşturacağını söyledi. Bilmaç, ‘Sayın Bakan’ın telaffuzuyla bu proje 400 milyar dolarları aşan bir büyüklük arz ediyor. 20 yıllık bir sürede bu paranın harcanacağını ve bunun da kaynağının olduğunu var sayarak, inşaat malzemeleri sektörüne de toplamda minimum 50 milyar dolarlık ekstra bir pazar oluşturacağını tahmin ediyoruz. Kentsel dönüşümünün sektör için tam bir ilaç olacağını düşünüyoruz” dedi.
YILLIK 5 MİLYAR DOLAR GELİR
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın çizdiği projeksiyona göre, kentsel dönüşümün 10-20 yılda bitirilecek bir proje olduğunu anımsatan Bilmaç, ’50 milyar doların 10 yıla yayılacağını düşünürsek, proje iç pazara yıllık 5 milyar dolar ortalama artı getirecektir. Seneliği 5 milyar dolara gelirse toplam pazarımız, iç pazardaki operasyonel gücümüz en az yüzde 2,5 ila 3 civarında artar. Bu yıl böyle bir şey olmuş olsaydı yani 2012’ye böyle bir pay düştüğü var sayılsaydı geçen yılki normal ekonomik dilimimizi geçebilirdik. Bu nedenle bu proje bizim için çok önemli” diye konuştu.
Yeşil sertifikalı bina yapana destek veririz
Kentsel dönüşümün yanı sıra yeşil sertifikalı binaların da gündeme gelmeye başladığını belirten Bilmaç, ‘Yeşil sertifikalı bina yapacak herkesin yanında varız. Malzemelerin dışarıdan gelmesi gerekmiyor. Yeter ki Türkiye’deki inşaat kalitesi, çıtası uluslararası standartlara çekilsin’ dedi. Bilmaç, ‘Doğal olarak Van’dan başladığını söyleyebiliriz. Çünkü orada yeni bir Van kuruluyor’ diye
konuştu.
Arap Baharı, ihracatı etkiledi
İMSAD olarak yaklaşık 48 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Bilmaç, Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelere ihracatlarının bu ülkelerdeki olaylardan dolayı çok büyük oranda etkilendiğini belirtti. Bilmaç, ‘Arap Baharı’nın yaşandığı MENA (Ortadoğu ve Kuzey Afrika ) ülkelerine ihracatımız 2010 yılında toplam ihracatımızın yüzde 17’siydi. Bu kayba rağmen 2011 yılı ihracat rakamları hiç de fena çıkmadı” dedi.
Cari açığa desteğimiz 3 milyar $
SEKTÖR olarak cari açığa pozitif olarak katkı sağlayan ve cari açık sorununu azaltan bir yapıya sahip olduklarına dikkati çeken Bilmaç, ‘İhracatımız inşaat malzemesi ithalatından 3 kat daha fazla. Yılın ilk çeyreğinde inşaat sektörünün cari dengeye doğrudan pozitif katkısı 2 milyar 960 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Yani yaklaşık 3 milyar dolar düzeyinde cari dengeye pozitif katkı sağlamışız.’